Slastna kombinacija je privabila veliko ljudi. Foto: BoBo
Slastna kombinacija je privabila veliko ljudi. Foto: BoBo

Znano je, da v Združenih državah Amerike med priljubljenimi jedmi prevladuje hamburger – Američani jih na leto pojedo več kot 50 milijard. Dobrota ima za sabo več kot stoletno zgodovino, zgodovinarji pa se še danes ne morejo poenotiti o natančnem izvoru. Nekateri menijo, da ime izhaja iz recepta za hamburško klobaso na popečenem kruhu iz prve polovice 18. stoletja, drugi pa, da je bil podoben prigrizek priljubljen v Hamburgu v 19. stoletju in naj bi ga jedli izseljenci na poti z ladjo v Ameriko.

"Posebnežev" ne manjka. Foto: BoBo

Po svetu 28. maja praznujemo mednarodni dan te ikonične jedi, tudi Pogačarjev trg v Ljubljani je ta konec tedna posvečen prav raznolikim hamburgerjem, ki pa jih spremlja tudi bogat nabor piv. Na priljubljeni osrednji slovenski prireditvi za vse ljubitelje tega kraljevskega kulinaričnega dvojca Pivo & Burger Fest se predstavlja tudi 22 ponudnikov burgerjev.

Festival, ki so ga prvič priredili že leta 2014, praznuje pa že 16. ljubljansko izvedbo, bo danes potekal še do 21. ure, pri čemer bo poskrbljeno tudi za glasbo. Letos prinaša več novosti na področju ponudbe piva in več "posebnežev" na področju burgerjev. "Čeprav v bombetkah, štručkah in brioših še vedno kraljuje klasika v obliki govejega polpeta, so v ponudbi tudi burgerji s polpeti iz pečenice, s kuncem, odojkom, piščancem, trgano svinjino in trgano govedino," so zapisali organizatorji in dodali, da tudi tisti, ki se prehranjujejo brezmesno, niso prikrajšani – obstajajo tudi brezmesne alternative, kot so burgerji z jajčevcem.

17 ponudnikov piva in ciderja z različnih koncev Slovenije na področju piva skrbi za "klasike" in slovenska najnovejša piva večinoma butičnih pivovarjev, z lastno stojnico pa se prvič predstavlja hrvaška pivovarna iz Varaždina. Poskrbljeno je za pokušino vrhunskih piv z vsega sveta, na voljo so tudi brezglutenska piva, ki jih varijo v Manchestru v Veliki Britaniji, in koktajli s pivom.

Žari so zacvrčali. Foto: BoBo
Žari so zacvrčali. Foto: BoBo

Hamburgerji tudi v Sloveniji izjemno priljubljeni

Tudi v Sloveniji torej radi posežemo po burgerjih. Kot so pojasnili pri podjetju Wolt, je hamburger jed, ki jo slovenski uporabniki prek njihove platforme najpogosteje naročajo – ta predstavlja vsako tretje naročilo. Najbolj priljubljen še vedno ostaja hamburger s sirom, sledita pa mu klasičen in piščančji hamburger, ob tem pa stranke vsakič naročijo tudi krompirček.

Vse bolj priljubljene sicer postajajo tudi vegetarijanske in veganske alternative. Največ naročil hamburgerjev se zvrsti za konec tedna. Delež ponudnikov, ki ponujajo hamburgerje, naj bi bil najvišji v Velenju. Na izjemno rast naročil hamburgerjev lani – za 163 odstotkov – so opozorili tudi pri platformi za dostavo hrane in drugih izdelkov Glovo.