Skupno so v Slovenijo in Hrvaško pod okriljem projekta LIFE Lynx pripeljali 18 risov. Foto: EPA
Skupno so v Slovenijo in Hrvaško pod okriljem projekta LIFE Lynx pripeljali 18 risov. Foto: EPA

V gozdnem ekosistemu je prisotnost velikih zveri, med katere sodi tudi ris, pomembna, saj vplivajo na številne druge gozdne vrste ter povečujejo biotsko raznovrstnost in heterogenost habitatov. Risom so pred leti tudi posvetili 11. junij, tako pa letos praznujemo že peti mednarodni dan risov.

Ta je minil v znamenju dogodkov v različnih državah, tudi Sloveniji, kjer je ris še vedno izredno ogrožena vrsta. Zadnji podatki kažejo, da je v državi trenutno približno 30 odraslih risov. Za varstvo in ohranitev risov je med drugim pomembno tudi izobraževanje in obveščanje o risih. Na mednarodni dan risa v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji poteka več dogodkov.

Otroke so o risih že poučevali v Notranjskem regijskem parku, v Živalskem vrtu Ljubljana v sodelovanju s projektom LIFE Lynx obiskovalce ozaveščajo o vlogi risov v Sloveniji in širijo zavest o njihovem ohranjanju. Obiskovalci si lahko ogledajo telemetrično opremo ter metode, s katerimi člani projekta proučujejo rise v naravnem okolju. Mednarodni dan risov bodo v okviru muzejske noči 17. junija praznovali tudi v Centru za velike zveri DINA Pivka, ko bo slovenska pisateljica in ambasadorka risov Desa Muck predstavila svojo novo knjigo o risih.

Zaradi risove ogroženosti sicer potekajo različne dejavnosti za ohranjanje populacije, kot je tudi doselitev risov v slovenski alpski svet v okviru projekta LIFE Lynx. Njegov glavni namen je z mednarodnim sodelovanjem preprečiti ponovno izumrtje dinarsko-jugovzhodno alpske populacije risa in omogočiti njihovo dolgoročno ohranitev. Skupno so v Slovenijo in Hrvaško pod okriljem projekta pripeljali 18 risov.

V povezavi z ohranjanjem risa v okviru projekta LIFE Lynx po navedbah ministrstva za naravne vire in prostor pripravljajo tudi akcijski načrt, na podlagi novih spoznanj, ki so jih pridobili v šestih letih izvajanja projekta, pa poteka tudi prenova veljavne strategije ohranjanja in trajnostnega upravljanja navadnega risa v Sloveniji 2016–2026. Oba strateška dokumenta bosta predvidoma sprejeta v letu 2024.