Nova Zelandija z vidika kolesarjenja še vedno močno zaostaja za evropskimi mesti. Foto: Reuters
Nova Zelandija z vidika kolesarjenja še vedno močno zaostaja za evropskimi mesti. Foto: Reuters

Direktor podjetja, ki ima sedež na novozelandskem Južnem otoku, Tim Chesney je napovedal, da bo podjetje za vsako vožnjo s kolesom v službo in domov zaposlenim namenilo dodatnih pet novozelandskih dolarjev (2,93 evra). Tisti, ki bodo aktivno preživeli več kot polovico delovnih dni, pa bodo po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dobili podvojen znesek, ki bo izplačan kot bonus ob koncu leta.

Direktor je za radijsko postajo Newstalk pobudo utemeljil z željo, da bi svoje zaposlene spodbudil, da avtomobile zamenjajo s kolesi. "Denar lahko doseže več kot kar koli drugega," je pojasnil. Ob tem je izrazil še upanje, da bodo imeli zaposleni zaradi rednega kolesarjenja tudi več energije in bodo bolj zdravi. "Hkrati se mi zdi, da bodo na delovnem mestu bolj zadovoljni."

Dodal je, da so bili nekateri zaposleni sprva skeptični, saj jim v službi za zdaj še niso omogočili tuširanja, a jih je vseeno premamilo več sto dodatnih dolarjev ob koncu leta.

Kolesarjenje na Novi Zelandiji postaja vedno bolj priljubljeno, čeprav v primerjavi z evropskimi metropolami Novozelandci še vedno precej zaostajajo. Zadnja raziskava iz leta 2013 ugotavlja, da s kolesom na delovno mesto prihaja manj kot tri odstotke Novozelandcev.