Na ogled so postavili zbirko nakita Heidi Goëss-Horten. Foto: Heidi Horten Collection
Na ogled so postavili zbirko nakita Heidi Goëss-Horten. Foto: Heidi Horten Collection

Zbirka nakita milijarderke Heidi Goëss-Horten je najdražja zasebna kolekcija na svetu, trenutno so dragulji zbirateljice umetnin razstavljeni v Londonu, mogoče pa si jih je bilo ogledati že v New Yorku, Singapurju in Tajpeju. Med najbolj zaželenimi kosi nakita bosta gotovo prstan z rubinom Sunrise, najdražjim dragim kamnom, ki ni diamant, in 25 karatnim mjanmarskim rubinom Pigeon's Blood. Prvega je Horten kupila pred osmimi leti za vrtoglavih 27,5 milijona evrov, drugi pa se bo po pričakovanjih prodal za vsoto od 13,5 do 18 milijonov evrov.

Celotna zbirka je po ocenah strokovnjakov vredna več kot 130 milijonov evrov, najdražja, kar so jih kadar koli postavili na dražbo. Najbližje sežeta zbirki igralke Elizabeth Taylor (skoraj 105 milijonov evrov) in katarske kraljeve družine Al Thani (slabih 100 milijonov evrov)

Sanje vsakega zbiratelja

Glavni strokovnjak za nakit avkcijske hiše Christie's Rahul Kadakia za zbirko avstrijske milijarderke pravi, da so kosi življenjske kolekcije "sanje vsakega zbiratelja".

Horten je obogatela, ko je po možu, veleblagovniškem magnatu Helmutu Hortnu, podedovala več kot tri milijarde evrov. Heidi, sicer znana filantropinja, ni imela dedičev, zato bo izkupiček od prodaje šel v dobrodelne namene.

Z možem ju je družila ljubezen do umetnosti

Heidi Goëss-Horten se je rodila kot Heidi Jelinek leta 1941 na Dunaju. Delala je kot tajnica v podružnici podjetja Ideal Standard Registerkassen na Dunaju, pri starosti 19 let je v hotelskem baru ob Vrbskem jezeru spoznala 32 let starejšega nemškega lastnika veleblagovnice Helmuta Hortna. Par, ki ga je družilo veliko zanimanje za umetnost, se je poročil leta 1966. V naslednjem desetletju sta skupaj vzpostavila temelje za svojo poznejšo obsežno umetniško zbirko in že takrat so se v njej znašla vrhunska dela.