Fotografija je simbolična. Foto: AP
Fotografija je simbolična. Foto: AP

V gostem tropskem deževnem gozdu v narodnem parku Ujung Kulon, ki obsega 120.000 hektarjev, po navedbah indonezijskih oblasti živi le še 82 nosorogov.

Ena od 126 nadzornih kamer v narodnem parku, ki je zadnje območje na najbolj poseljenem indonezijskem otoku Java, kjer živijo javanski nosorogi, pa je v objektiv ujela mladiča te ogrožene vrste.

Mali nosorog, ki je bil v varnem spremstvu svoje mame, naj bi bil star od tri do pet mesecev. Njegovega spola še niso določili.

"To je izjemna novica, ki dokazuje, da še obstaja možnost za razmnoževanje v divjini," je v izjavi za javnost zapisalo indonezijsko okoljsko ministrstvo, odkritje naravovarstvenikom vliva upanje za ohranitev ene izmed najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu.

Javanski nosorogi imajo prepoznavno bleščečo in ohlapno kožo, ki spominja na železen oklep. Pred desetletji so naseljevali območja po vsej Jugovzhodni Aziji, a se je njihovo število močno zmanjšalo zaradi divjega lova in izsekavanja tropskega deževnega gozda, ki ga spreminjajo v plantaže oljnih palm.