Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Gregorjevo je bilo po starem julijanskem koledarju do 16. stoletja na dan začetka pomladi, torej 21. marca. Z uvedbo gregorijanskega koledarja, ki je na slovenskem območju v uporabi od leta 1584, pa se je pomaknil deset dni nazaj. V številnih krajih se je na predvečer gregorjevega razvila šega spuščanja različnih plovil z gorečo svečo po potokih. V sodobnosti šego ohranjajo otroci z izdelovanjem in spuščanjem hišic iz različnih materialov z gorečimi svečami v njih.

V Tržiču so rekli, da luč vržejo v vodo. Tako so čevljarski vajenci t. i. gregorčke na predvečer gregorjevega spuščali po Tržiški Bistrici. Tudi včeraj se je z zbiranjem gregorčkov začela tradicionalna prireditev Vuč u vodo. Zatem bodo v sprevodu krenili do nabrežja Tržiške Bistrice, kjer so ob kresu gregorčke splavili.

Staroljubljanski zavod za kulturo je že 28. zapored v Trnovem v Ljubljani pripravil otroško prireditev Pozdrav pomladi – Gregorčki 2023, ki je potekala na nabrežju Gradaščice. V njenem okviru so potekale ekološko naravnane delavnice, pripravili pa so celo romantičen kulinarično-trgovski kotiček. Sodelujoči so se učili, kako pravilno reciklirati, nekaj so izvedeli tudi o pticah.

Najprej blagoslov ladjic, nato spust

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Izdelovali so papir iz japonskega dresnika in iz njega gregorčke, pozno popoldne pa so jih spustili po Gradaščici. Na Vrhniki so v Starem malnu naredili ladjice iz vejic, debel in drugih materialov, ki jih ponuja narava. Ob potoku Bela so ladjice najprej blagoslovili, nato pa so jih spustili po vodi.

Za pogostitev so poskrbele predstavnice Društva kmečkih in podeželskih žena, ki so na stojnicah ponudile domače dobrote. Poleg tega sta jih obiskala svetnika Gregor in pisatelj Ivana Cankar, kot najbolj znani Vrhničan v družbi učiteljice iz njegovih časov.
Tudi v Kropi in Kamni Gorici pod Jelovico v Lipniški dolini, kjer so bili doma kovači, vsako leto pozdravijo pomlad s spuščanjem barčic. To je krovni izraz za hišice, cerkvice, fužinice in kozolce iz papirja, kartona ali lesa, ki jih razsvetljujejo sveče. V Kropi so otroci spuščali barčice na Bajerju nekdanje spodnje fužine.

V ospredju trajnostno ravnanje

V Kranju so na delavnici v Kranjski hiši in Kricah Kracah izdelovali gregorčke, potem pa so jih spustili v kanjonu reke Kokre. Pri izdelavi gregorčkov so uporabili le do narave prijazne materiale. Da niso onesnaževali okolja, so gregorčke po spuščanju ulovili v mrežo in jih s pomočjo kranjskih gasilcev pobrali iz reke.

Gregorčki