Sting je znan kot velik ljubitelj umetnosti. Foto: Reuters
Sting je znan kot velik ljubitelj umetnosti. Foto: Reuters

Sting se je skupaj z ženo Trudie Styler odločil, da da na dražbo okoli 200 del iz svoje umetniške zbirke, ki sta jih zbirala "s strastjo in znanjem". Par se je odločil za prodajo zbirke, potem ko je kupil novo stanovanje v Londonu.

Pri dražbeni hiši Christie's v Londonu dražbo umetnin napovedujejo za 24. februar.

Med drugim bodo na prodaj dela Matissa, Picassa in Klimta ter Stingov klavir znamke Steinway. Za sliko britanskega abstraktnega slikarja Bena Nicholsona z naslovom Marec 55 (ametist) si obetajo, da bodo iztržili 500.000 funtov. Delo je nekdaj viselo v glasbeni sobi hiše v Londonu.

Na dražbi bodo ponudili tudi fotografije Roberta Mapplethorpa, Matissovo serijo Jazz in Picassovo litografijo z naslovom Le Corsage a Carreaux, grafike Georgesa Braqua in Reneja Magritta, pa tudi dela sodobnih umetnikov, med njimi Carstena Hollerja. Ponudili bodo tudi nekaj kosov pohištva in svetil.

Po besedah Andyja Watersa iz dražbene hiše so se v glasbenikovem nekdanjem londonskem domu združevali "lahkotno razkošje, redkost in barva". Vsako umetniško delo je bilo skrbno izbrano, tako oblikovana zbirka pa priča o občutku para za umetnost in oblikovanje.

Za posamične zelo raznolike kose pri Christie's predvidevajo, da bodo iztržili od 1.000 do 500.000 funtov, piše britanski BBC.