Žrebiček je potomec plemenske kobile 747 Gaetana XLVIII in plemenskega žrebca 514 Conversano Gratiosa VIII. Foto: Kobilarna Lipica
Žrebiček je potomec plemenske kobile 747 Gaetana XLVIII in plemenskega žrebca 514 Conversano Gratiosa VIII. Foto: Kobilarna Lipica

V Kobilarni Lipica je 20. marca na svet v hlevih na Borjači, kjer se kotijo vsa lipiška žrebeta, pokukal žrebiček Conversano Gaetana XLVIII. Je prvi v vrsti žrebičkov, ki jih letos pričakujejo v Lipici, do začetka junija bo namreč na svet prišlo še 30 žrebet.

Kot so sporočili iz Kobilarne Lipica bodo obiskovalci prve žrebičke lahko občudovali že aprila, sprva na dvorišču hlevov na Borjači, kmalu za tem pa tudi na lipiških pašnikih.

Rojstvo prvega žrebička je vedno razlog za veselje

V. d. direktorja Holdinga Kobilarna Lipica Lorela Dobrinja je pojasnila, da je skotitev prvega žrebička vedno razlog za neizmerno veselje med zaposlenimi: "Zadovoljni smo, da se žrebiček in kobila dobro počutita in da letos – tako kot lani – s še 30 žrebeti pričakujemo številčnejšo generacijo žrebet kot v preteklih letih. Zanje smo lani prenovili porodne bokse, uredili kopalnico za konje v hlevih na Borjači in postavili 25 dodatnih boksov. Žrebeta bodo odraščala pod budnimi očmi lipiških konjarjev, tako bo za njihovo počutje res dobro poskrbljeno."

Žrebiček in plemenska kobila 747 Gaetana XLVIII bosta prve dni preživela v porodnem boksu hlevov na Borjači. Conversano Gaetana XLVIII bo nato do polčetrtega leta starosti užival popolno svobodo na pašnikih, pozneje pa bo, "če mu bodo naklonjene tudi zvezde – začel treninge in stopil na pot zvezd edinstvene predstave z lipicanci Zgodba o Lipici".