Na cerkniškem karnevalu imajo glavno besedo Butalci. Foto: BoBo
Na cerkniškem karnevalu imajo glavno besedo Butalci. Foto: BoBo
Ptuj
Pustno rajanje na Ptuju poteka že vse od prejšnjega konca tedna. Foto: BoBo

Na Ptuju se je Kurentovanje začelo ob 13.00. Po starem mestnem jedru se je po nekoliko spremenjeni trasi sprehodila tradicionalna etnografsko-karnevalska povorka s približno 2.500 udeleženci, je poročal Danijel Poslek.

Za povorko je bilo prijavljenih okoli 600 kurentov, veliko skupin je prišlo iz drugih evropskih držav. Ne gre pa pozabiti dejstva, da so pomemben del ptujske povorke tudi praktično vsi okoliški kraji in vasi, kot so Markovci, Bukovci, Sodinci in drugi. Vsi ti so na Ptuj privabili več deset tisoč obiskovalcev, med njimi - volilnemu letu primerno - tudi številne predstavnike državne politike.

Najstarejše slovensko mesto se od nedavnega ponaša z vpisom obhodov kurentov na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, zato se je državna sekretarka na kulturnem ministrstvu Damjana Pečnik še pred povorko udeležila slavnostne predaje uradne listine.

Skupine iz 11 držav

Tudi letos so se predstavile nekatere tuje skupine iz enajstih evropskih držav, med drugim iz Belgije, Bolgarije, Francije in vseh sosednjih držav. "To bo zagotovo največji prikaz z največjim številom gostujočih držav udeleženk v širšem, tudi evropskem prostoru," je pred začetkom Kurentovanja dejal prvi mož Kurentovanja in podpredsednik Federacije evropskih karnevalskih mest (FECC) Branko Brumen.

Uršula, zmaj, Jezerok, ščuka in Butalci
Kakšno pustno na račun politike so pripravili tudi v Cerknici, kjer je potekala Butalska veselica, kot so poimenovali letošnji, že 43. karneval. Tudi tokrat so se v pustnem sprevodu zvrstile tradicionalne velike figure s pramaterjo Uršulo in ščuko velikanko na čelu, z zmajem Jezerkom in drugimi priljubljenimi liki, ki so se jim pridružile še gostujoče maske od drugod, je poročal Marko Škrlj.

Pust se je letos začel na praznik - ne samo butalski, ampak kar na državni, končal pa se bo na dan zaljubljencev, tako da nam bo še takrat toplo pri srcu. Če ni denarja, so pa bitkojni. Če ni bitkojnov, so pa bitkrave. Kdor nima nič od tega, ima pa vsaj reference, kar je tudi zanimiva kriptovaluta. To je le nekaj domislic, s katerimi so cerkniški organizatorji vabili na karneval, ki se je kot vsako leto začel točno okoli 12.32. V povorki je bilo kar 11 novih butalskih glav. Skupno je nastopilo 1.200 ljudi.

Tudi drugod po Sloveniji
V Cerknem so laufarji obsodili Pusta za vse slabo v preteklem letu. Godlarji so pripravili pustovanje v Šenčurju, v Pomurju je bil Fašenk v Lotmerki, v Kostanjevici na Krki pa tradicionalna Šelmarija. Množični pustni karnevali so bili še v Portorožu, Slovenj Gradcu, Tržiču, v Morskem pri Kanalu in na Viru, pustni sprehod pa so pripravili tudi na Bledu.

Zaradi pustnih povork je nekaj cest zaprtih, ponekod pa je promet oviran.

Posnetek pustnega karnevala iz Cerknice si lahko ogledate spodaj.

Pustna povorka v Cerknici
Pustna povorka v Cerknici