Kraljica Elizabeta II. si je ob koncu življenja pri hoji pomagala s palico. Na fotografiji z nekdanjo premierko Liz Truss, katere odstop je sprejela dva dni pred svojo smrtjo. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II. si je ob koncu življenja pri hoji pomagala s palico. Na fotografiji z nekdanjo premierko Liz Truss, katere odstop je sprejela dva dni pred svojo smrtjo. Foto: EPA

26-letni Dru Marshall iz Hampshira na jugu Anglije je le teden po smrti britanske kraljice Elizabete II., septembra 2022, na dražbi na eBayu ponudil sprehajalno palico, ki naj bi pripadala pokojni kraljici. Da bi bila dražba videti verodostojna, se je predstavljal za enega izmed kraljičinih konjušnikov.

V opisu predmeta je med drugim navedel, da je palico Elizabeta uporabljala "v svojih zadnjih letih, ko se je že soočala s težavami pri hoji", in zatrdil, da bo šel izkupiček v dobrodelne namene, za raziskave rakavih bolezni.

Po le nekaj dneh, ko je cena dosegla 540 britanskih funtov, je Marshall predmet nenadoma umaknil iz prodaje. Pozneje se je izkazalo, da je izvedel, da ga policija preiskuje zaradi suma prevare, zato je dražbo preklical, a je bilo že prepozno.

Slabo leto in pol pozneje se je Marshall zglasil pred sodiščem v Southampton. "Dru Marshall je izkoristil smrt njenega veličanstva kraljice Elizabete II. za prevaro in si izmislil lažno dobrodelno dražbo, pri čemer sta ga gnala pohlep in želja po pozornosti," je na sodišču dejala tožilka Julie Macey. "Marshallova spletka je bila pravočasno odkrita, preden bi lahko dejansko prevaral kakšno zmed svojih nič hudega slutečih žrtev."

Sodišče je na koncu odločilo, da je mladenič kriv poskusa goljufije z namenom pridobitve premoženja, in mu prisodilo 12-mesečno pogojno kazen in 40 ur družbenokoristnega dela. Poleg tega mora povrniti 114 funtov posameznikom, ki so sodelovali v dražbi, in plačati še 500 funtov sodnih stroškov.