Prodaja predmetov iz najtemačnejših delov zgodovine je mnoge razburila. Foto: AP
Prodaja predmetov iz najtemačnejših delov zgodovine je mnoge razburila. Foto: AP

Kupec ure, ki ima na zaponki vgraviranega orla s kljukastim križem in Hitlerjevi začetnici (AH), ostaja anonimen. Judovska skupnost je dražbo že obsodila, pri Alexander Historical Auctions pa so za nemške medije povedali, da je njihov cilj zgolj ohranjati zgodovino. Nemški diktator naj bi uro prejel leta 1933, ko je postal kancler. Ura je v obtoku vse od leta 1945, ko je trideset francoskih vojakov vdrlo v zatočišče Berghof.

Poleg ure so na dražbi prodali še obleko Eve Braun, podpisane fotografije pomembnih nacističnih funkcionarjev in platneno rumeno zvezdo z všito besedo jud.

Pričakovali veliko večji izkupiček

"Seveda je pomembno ohranjati zgodovino, legitimne nacistične antikvitete sodijo v muzeje. To, kar prodajate, ni nič od tega," je bil kritičen Menachem Margolin, predsedujoči Evropski judovski organizaciji.

Pri dražbeni hiši so odgovorili, da je cilj prodaje ohranjati zgodovino, večina prodanih predmetov pa je v zasebnih zbirkah ali pa jih kupci podarijo muzejem. "Zgodovino je treba ohranjati, tako dobro kakor tudi slabo. Če uničimo zgodovino, uničimo dokaze, da se je kar koli sploh zgodilo," je pojasnila podpredsednica dražbene hiše, Mindy Greenstein.

Sicer so pri Alexander Historical Auctions od prodaje pričakovali veliko višji izkupiček, med dvema in štirimi milijoni dolarjev.