V zadnjih dveh letih, odkar se je začela vojna v Ukrajini, se je v obalno mesto preselilo veliko Ukrajincev in Rusov. Foto: EPA
V zadnjih dveh letih, odkar se je začela vojna v Ukrajini, se je v obalno mesto preselilo veliko Ukrajincev in Rusov. Foto: EPA

V Šrilanki so v Sarayka Loungeu v mestu Unawatuna želeli organizirati zabavo s posebnimi pravili. Oglas dogodka je namreč določal, da je kodeks oblačenja bele barve, vseboval pa je tudi pripis: "Face control: White". To so si številni razlagali, kot da je vstop dovoljen samo belcem.

Velik odpor proti "beli zabavi" je bil hiter, mnogi so jo na družbenih medijih označili za gnusno in rasistično. Številni so nasprotovali trditvam, da je bila prireditev namenjena združevanju izseljencev, saj vsi priseljenci niso belopolti. Drugim se je zdelo sporno, da so prepovedali prihod domačinom, ki pač niso bele rase.

Zaradi plazu kritik in groženj je organizator moral zapustiti državo

"Želeli smo spoznati priseljenci, ki tukaj živijo že dolgo in imajo radi Šrilanko," je na družbenih omrežjih poskusil pojasniti organizator in didžej, ki naj bi bil, tako kot lastniki prizorišča, ruski državljan. Po njegovih besedah pri načrtovanju ni bilo nobene zlobe ali rasizma.

"Nisem pričakoval, da bo to občutljiva tema. Priznam, da je bila to slaba ideja. Razumem, da smo jo ustvarili sami iz svoje neumnosti. Globoko se opravičujem vsem, ki so bili prizadeti," je še zapisal organizator, ki je zaradi plazu kritik in groženj moral zapustiti državo, poroča BBC.

Zabava je seveda odpadla. "Nikoli nismo podpirali in nikoli ne bomo podpirali raznih rasističnih izjav ali organizacij," so zapisali zaposleni pri prizorišču in dodali, da so z načrtovalci prekinili sodelovanje, saj niso opravili dovolj temeljite raziskave.

Rusko veleposlaništvo pozvalo, naj ruski državljani spoštujejo lokalne običaje

V zadnjih dveh letih, odkar se je začela vojna v Ukrajini, se je v obalno mesto preselilo veliko Ukrajincev in Rusov. Obstaja tudi območje, ki se imenuje mala Moskva, kjer je veliko tamkajšnjih turističnih podjetij zdaj v njihovi lasti. Glede situacije se je tako oglasilo tudi rusko veleposlaništvo v Colombu.

To je dejalo, da "ostro obsoja vse oblike rasne diskriminacije in nacionalizma", obenem pa je pozvalo državljane, ki prebivajo na otoku, naj upoštevajo njegove zakone in spoštujejo lokalne običaje.