Zagreb bo med prvimi na svetu dobil robotizirane taksije (fotografija je simbolna). Foto: AP
Zagreb bo med prvimi na svetu dobil robotizirane taksije (fotografija je simbolna). Foto: AP

Podjetje Project 3 Mobility (P3M), ki razvija projekt avtonomnih taksivozil, sta poleg Mateja Rimca, lastnika najprepoznavnejšega proizvajalca električnih vozil v regiji Rimac grupe, ustanovila še direktor za strategijo v podjetju Rimac Automobili Marko Pejković in glavni oblikovalec v tem podjetju Adriano Mudri.

Storitev t. i. robotaksijev bo v Zagrebu predvidoma na voljo do konca leta 2024. Projekt poleg razvoja in proizvodnje avtomobilov vključuje tudi izgradnjo centra mobilnosti, parka, trga, skladišča in polnilnic za samovozeče taksije v hrvaški prestolnici. Da bi omogočili zakonsko podlago za uvedbo storitve avtonomnih taksističnih vozil, na hrvaškem ministrstvu za promet že pripravljajo spremembe zakona v cestnem prometu.

Tudi v Ameriki so tovrstno tehnologijo že preizkusili. Foto: AP
Tudi v Ameriki so tovrstno tehnologijo že preizkusili. Foto: AP

To bo prvi poskus hrvaške vlade, da v zakon vključi uporabo samovozečih vozil v javnem prometu. Po predlogu, ki ga pripravljajo, se avtonomni taksiji ne bodo razlikovali od taksijev z vozniki.

Projekt ocenjujejo na približno 450 milijonov evrov, več kot tretjino nepovratnih sredstev bo prispevala država iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Državna pomoč podjetju P3M pri tem projektu tako znaša 179,5 milijona evrov in jo je odobrila tudi Evropska komisija. Če bo projekt uspešen in bo ustvaril dodaten zaslužek, bo podjetje državi vrnilo del prejetih sredstev.

To potezo načrtujejo že več let

"Gre za velik potencial. Prototip robotskega taksija je izdelan, vendar ga moramo dvigniti na višjo raven in ustrezno predstaviti. Naša ideja je, da to avtonomno vozilo začne voziti po Zagrebu leta 2024," je načrte, da bi Zagreb do konca leta 2024 med prvimi na svetu dobil robotizirane taksije, Rimac razkril javnosti pred dvema letoma.

V podjetju so maja lani napovedali, da bo v Zagrebu do konca leta 2024 vozilo približno sto avtonomnih taksijev, nato pa bi njihovo število povečevali do približno 700. Dejali so tudi, da se o uvedbi robotaksijev pogovarjajo s 25 drugimi mesti, med katerimi so tudi mesta iz Velike Britanije, Nemčije in z Bližnjega vzhoda. Dodali so, da načrtujejo uvedbo robotaksijev v več kot sto svetovnih prestolnicah.