Štart. Foto: Siniša Kanižaj/Red Bull Content Pool
Štart. Foto: Siniša Kanižaj/Red Bull Content Pool

Goni Pony je zabavna kolesarska prireditev s tekmovalnim značajem, ki od leta 2015 pod Vršič privabi številne ljubitelje rekreacije v retro oblačilih 80. in 90. let na starodobnih ponyjih.

Dogodek je bil sprva načrtovan na začetku junija, a nato prestavljen zaradi pandemije koronavirusa, podobno kot lani, ko se je prav tako odvil na začetku septembra. 13,5 kilometrov dolga proga poskrbi za 801 višinski meter vzpona, letos pa se je z njo spopadlo 955 voznikov.

Vzpon. Foto: Jure Makovec/Red Bull Content Pool
Vzpon. Foto: Jure Makovec/Red Bull Content Pool

Tako kot lani je med moškimi slavil Luka Kovačič, ki se je na vrh povzpel v 39 minutah in 54 sekundah (15 sekund počasneje kot lani). Med ženskami je bila najhitrejša Barbara Trunkelj (lani je bila 2.) z 49 minutami. Oba letošnja zmagovalca sta sicer tekača. "Na koncu sem z dosežkom kar zadovoljen. Izboril sem si kolo, ki sem ga imel lani. Še vedno pa ne vem, kakšen prenos ima, s tem se ne obremenjujem preveč – ali pridobiš na ravnini ali na klancu. Kot vsako leto sem imel peš odsek malo pod Tonkino kočo, tam je strmina najhujša. Teči ne smeš, a tudi s hojo več pridobim kot izgubim, da mi v nogah ostane še nekaj moči za zadnje kilometre," je dejal Luka.

Zmagovalca Barbara Trunkelj in Luka Kovačič. Foto: Jure Makovec/Red Bull Content Pool
Zmagovalca Barbara Trunkelj in Luka Kovačič. Foto: Jure Makovec/Red Bull Content Pool

"Morda je pomagalo tudi to, da sem nastopila tretjič in sem že bolje poznala vzpon – tako veš, kje moraš stisniti in kje lahko prihraniš nekaj energije. Kolo je isto kot lani. Pa vreme je bilo idealno, ne prevroče. Vzdušje je bilo boljše kot lani, ko so se bolj poznali ukrepi, navijači so pripomogli," je svoj recept za zmago delila Barbara.

Rekordna udeležba na prireditvi sicer sega v leto 2019, ko se je na Vršič podalo 1320 kolesarjev.

Vzpon na Vršič je sicer po pravilih mogoče opraviti le z 20-palčnimi, praviloma zložljivimi kolesi, a le tistimi brez prestav. Tudi letos je veljala izjema, da lahko na dirki tekmujejo tudi tisti, ki namesto legendarne različice iz 20. stoletja vozijo nove ponyje letnik 2017 model classic, ki nastajajo pod okriljem velenjskega Gorenja.

Letos je bilo za udeležbo treba izpolnjevati pogoj PCT.