Mis Filipinov Michelle Dee. Foto: Reuters
Mis Filipinov Michelle Dee. Foto: Reuters

72. tekmovanje Miss Universe oz. mis vesolja se je s prvimi dogodki, kot so predizbori, fotografiranja, dobrodelni dogodki in izleti, začelo v sredo, vrhunec pa bo doživelo v noči na nedeljo po našem času, ko bodo razglasili naslednico trenutne mis Universe, Američanke R’Bonney Gabriel.

Letošnje tekmovanje sicer ponuja malce bolj pester nabor tekmovalk, kot je bilo to za omenjeno tekmovanje značilno v preteklosti. Od prve tekmovalke, ki je poročena, in dveh transspolnih tekmovalk (predstavnic Nizozemske in Portugalske), do prve "obilnejše" sodelujoče na tem lepotnem izboru, ki prihaja iz Nepala. Letos na tekmovanju prvič v zgodovini sodeluje tudi predstavnica Pakistana.

A bolj kot raznolikost tekmovalk je te dni v ospredju njihova izvirnost: med odmevnejše dogodke tekmovanja za najlepšo v vesolju namreč sodi t. i. izhod v nacionalnih kostumih, s katerimi ženske simbolno predstavijo državo, iz katere izhajajo. Navadno je to pomenilo, da so se po modni brvi sprehajale v večernih oblekah v barvah svoje zastave, si pričeske popestrile s kakšno zastavico ali modelom glavne znamenitosti države, iz katere prihajajo. Letos pa so tekmovalke v veliki meri storile korak dlje – in se v znamenitosti dobesedno oblekle.

Po odru so se tako sprehajali slovar (mis Združenega kraljestva), vojaški lovec (mis Filipinov), tulipan (mis Nizozemske) in banana za kuhanje (mis Dominikanske republike), po njem pa je celo korakala "članica" Švicarske garde (da, mis Švice).