Nad mestom Gubbio, na celotnem pobočju gore Ingino, vsak december postavijo največje praznično drevo na svetu. Gre za tradicijo, ki jo ohranjajo že štiri desetletja – prvič so luči v obliki smreke po pobočju postavili leta 1981 – in pri kateri sodeluje celotno mesto.

Trenutek, ko je na pobočju gore Ingino zasvetila okrašena smreka. Foto: Reuters
Trenutek, ko je na pobočju gore Ingino zasvetila okrašena smreka. Foto: Reuters

Da na pobočju zasveti 750 metrov dolga in 450 metrov široka smreka, je namreč potrebnih več kot 9.000 metrov električnih kablov, obrise smreke osvetljuje 300 neonskih lučk, v njeni notranjosti pa se jih svetlika še okoli 400, je za Reuters pojasnil vodja odbora za postavitev smreke, Giacomo Fumanti. Na vrhu gore, ki je hkrati tudi vrh smreke, pa se razteza 100 metrov dolga zvezda repatica.

Občani za postavitev lučk in razvijanje kablov porabijo okoli 1300 delovnih ur, ocenjujejo v mestu. A ni nikomur težko, poudarja domačin Federico Marcelli: "Na gori delamo vsi, od septembra do decembra, da prinesemo luč v Gubbio in obenem počastimo zavetnika mesta, svetega Ubalda." Ubald je bil namreč tamkajšnji škof, ki naj bi sredi 12. stoletja spretno preprečil rimsko-nemškemu cesarju Frideriku I. Barbarossi, da bi mesto zavzel, zato so mu po smrti postavili baziliko, ki je še danes pomembna znamenitost kraja.

Domačini v Gubbiu upajo, da bodo lučke, ki so jih postavili letos, kraju in njim prinesli nekaj več utehe po napornem letu, ki se izteka. A v nasprotju s preteklimi leti, ko se je po ulicah Gubbia vila množica radovednežev, ki so si želeli ogledati prižig luči, jih je bilo v ponedeljek zvečer precej manj: pristojni so namreč prižig luči prenašali prek spleta, da bi ljudi odvrnili od druženja na ulicah.

Največje božično drevo na svetu v Gubbiu