Foto:
Foto:
Eno od zaščitnih sredstev pred soncem so tudi sončna očala.

Sonceforji so na prvi pogled zelo podobni semaforjem, le da imajo poleg običajnih treh luči še četrto, vijolično. Novi izum ljudem sporoča, kako nevarni so sončni žarki.

Kadar gori zelena barva, pomeni, da nevarnosti ni, ob prižgani oranžni barvi je obvezna uporaba visokega zaščitnega faktorja, a kljub temu je priporočeni čas na soncu omejen, kadar gori rdeča barva, se morajo ljudje umakniti v senco, ob vijolični barvi pa je ljudem priporočeno, da se na soncu zadržujejo, le če je to res nujno, pa še to čim manj časa.

Čile med najbolj ogroženimi

Sonceforje so postavili v 13 mestih, predvsem na plažah in drugih turističnih območjih. Napravo so razvili zaradi izredno močnih sončnih žarkov v tej južnoameriški državi, zaradi katerih se povečuje število obolelim za kožnim rakom.

Zaradi močnih UV-B žarkov je po ugotovitvah raziskovalcev najbolj ogrožen kraj na svetu prav čilsko mesto Punta Arenas, 2.180 kilometrov oddaljeno od glavnega mesta Santiaga de Chile.

Država je zaradi nevarnosti sončnih žarkov in vedno več obolenj za kožnim rakom sprožila temeljito akcijo, s katero prebivalce in turiste pozivajo, naj domov nikoli ne zapuščajo brez pokrivala, sončnih očal in sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem, soncefor pa je najnovejši korak pri preprečevanju vplivov sonca na kožo.