Letos je sprejemni izpit opravljalo več kot pol milijona učencev. Foto: EPA
Letos je sprejemni izpit opravljalo več kot pol milijona učencev. Foto: EPA

V Južni Koreji je potekal razvpiti državni sprejemni preizkus za fakultete, znan kot suneung. Gre za osemurni maraton z zaporednimi izpiti iz več predmetov in velja za enega najtežjih izpitov na svetu, obenem pa je zelo pomemben za prihodnje študente. Ne določa le, na katero univerzo se bo nekdo lahko vpisal, in prihodnja delovna mesta, temveč tudi prihodnje odnose. Med vsakoletnim dogodkom se sprejmejo številni ukrepi za pomoč učencem pri koncentraciji, tudi zaprtje zračnega prostora države in odložitev odprtja borze.

Starši svojim otrokom pustijo spodbudna sporočila. Foto: EPA
Starši svojim otrokom pustijo spodbudna sporočila. Foto: EPA

Letos pa je nekaj šlo narobe. Najmanj 39 južnokorejskih bodočih študentov namreč toži vlado, ker se je med opravljanjem izpita na enem izmed testnih mest v Seulu iz prvega predmeta – to je bila korejščina – zvonec oglasil prezgodaj. Ta naj bi se tako končal 90 sekund prej, kot je bilo predvideno. Nekateri so nemudoma protestirali, a naj bi jim nadzorniki vseeno vzeli papirje. Predstojni so dejali, da je eden izmed njih napačno prebral uro.

Profesorji so napako spoznali pred začetkom naslednjega dela in jim med odmorom za kosilo minuto in pol "vrnili", vendar so učenci lahko označili samo prazne stolpce, ki so ostali na svojih papirjih, niso pa smeli spreminjati že obstoječih odgovorov. Ti naj bi bili tako razburjeni, da se niso mogli osredotočiti na preostanek izpita, nekateri naj bi celo obupali in se vrnili domov, poroča BBC.

Njihov odvetnik Kim Woo Suk je lokalnim medijem povedal, da se izobraževalne oblasti niso opravičile. Rezultati so bili objavljeni 8. decembra, napaka pa je po besedah odvetnika vplivala na njihovo uspešnost pri opravljanju izpitov. Za vsakega zahtevajo 20 milijonov vonov (okoli 14.000 evrov), kar je strošek enoletnega učenja za ponovno opravljanje izpita.

To ni prvič, da so bodoči študentje vložili tožbo zaradi prezgodnjega zvonjenja. Aprila je sodišče v Seulu prisodilo 7 milijonov vonov (okoli 4900 evrov) študentom, ki so trdili, da so bili na izpitu suneung leta 2021 prikrajšani, ker je njihov zvonec pozvonil približno dve minuti prej.
Cena je lahko v drugih državah še višja. Leta 2012 je bil moški na Kitajskem obsojen na enoletno pogojno kazen, ker je med državnim sprejemnim izpitom na šoli v pokrajini Hunan pozvonil štiri minute in 48 sekund prezgodaj.