Foto: EPA
Foto: EPA

Na družbenih omrežjih že ves oktober mrgoli nasvetov, kaj strah vzbujajočega ponuditi gostom, kako čim bolj strašno okrasiti stanovanje in kakšno masko izbrati za najbolj čarovniško noč v letu.

Foto: EPA
Foto: EPA

V okviru te bodo potekale številne prireditve. Blejski grad vabi otroke na predstavo, v kateri bosta nastopila čarovnica Zgodbarka in gospod Muzika. Prav tako bodo na gradu prijazne čarovnice Poslikarke, ki bodo otroke s čopičem začarale v različna bitja. Poleg tega je grad na svoji spletni strani pripravil predlogi za maski strašljive čarovnice in grozljivega zmajčka.

Koruzni labirint Krtina pri Ljubljani vabi na 15 zabavno-poučnih točk, kjer obiskovalce čakajo denimo tudi čarovnice, okostnjaki, duhovi in umetniško oblikovane buče. Prav tako na čarovniške dogodivščine vabijo v ljubljanskem živalskem vrtu.

V Kinodvoru v Ljubljani se bo medtem s filmom Rez! francoskega režiserja Michela Hazanaviciusa začel tradicionalni maraton grozljivk.

Foto: EPA
Foto: EPA

Noč čarovnic, ki smo jo začeli v Sloveniji po osamosvojitvi prevzemati od zahodnoevropskih držav in ZDA, ima svoj izvor v keltskem prazniku samhain. Kelti so ga praznovali 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom. Verjeli so, da mrtvi na ta dan zadnjič pridejo v svet živih.

Praznik je pri Angležih pozneje z nastopom krščanstva, ki so ga začeli prevzemati v 4. stoletju, prekril halloween, kar je skrajšana oblika za besedno zvezo all hallows' eve oz. v slovenskem prevodu predvečer dneva vseh svetnikov. V ZDA so ga prenesli prav angleški izseljenci.

Foto: EPA
Foto: EPA

Spodaj si lahko pogledate fotografije z vsega sveta.