Ivana Knoll med tekmo Hrvaška – Kanada. Foto: AP
Ivana Knoll med tekmo Hrvaška – Kanada. Foto: AP

Ivano je na tribunah videti v domoljubnih barvah hrvaške zastave in globokih dekoltejih, na svojem Instagramu, kjer se ponaša z 954.000 sledilci, pa redno objavlja še bolj razkrivajoče fotografije v bikinijih s potiskano hrvaško šahovnico. Ob tem vztraja, da se v svojih drznih navijaških oblačilih počuti povsem udobno in se kljub strogim pravilom glede "dostojnosti" ne boji aretacije.

Temnolasa lepotica je med navijači tudi med današnjim obračunom med Hrvaško in Belgijo, za to priložnost pa je posegla po rdečih pajkicah in modrčku s šahovnico.

Pri tem je bilo videti, da se nadvse zabava in je rade volje pozirala za fotografe, pošiljala poljubčke naključnim gledalcem in posnela veliko selfiejev.

Za vsako tekmo se zdi, da je bolj slečena – za obračun z Marokom je začela z dolgo oprijeto obleko s kapuco, nadaljevala s kratko oblekico za tekmo Hrvaška – Kanada, danes je prešla že na modrček.

Več kot očitno je, da se manekenka ne pusti motiti, potem ko je pred dnevi dejala, da je bila "super jezna", ko je prebrala, da v Katarju velja kodeks oblačenja, pri čemer tako moškim kot ženskim obiskovalcem svetujejo, naj se oblečejo "skromno".

A Ivana pravi, da ji oblasti za zdaj ne povzročajo nobenih težav glede njenih oprav, so pa odzivi uporabnikov pod njenimi objavami ... mešani. Hrvatica na kritike odgovarja, da s svojimi oblačili nikomur ne škodi.

"Komu je kaj hudega zaradi mojih oblekic? Prosim, pojasnite mi," se sprašuje in trdi, da je ni strah, da bi jo aretirali.

Za pohujšljive oprave zagrožene visoke kazni

"Najprej sem si mislila, da če poteka svetovno prvenstvo v Katarju, bodo zagotovo storili vse, da bi bila izkušnja kar se da prijetna in udobna za vse navijače, ne glede na omejitve. Potem pa sem slišala za pravila in sem bila šokirana. Kodeks oblačenja prepoveduje gola ramena, kolena, trebušček, vse! Zgrožena sem bila, saj niti nimam oblačil, ki bi vse to pokrila!" je razlagala za Daily Mail pred stadionom v Dohi.

"Bila sem super jezna, ker če nisem muslimanka, v Evropi pa spoštujemo hidžab in nikab, mislim, da bi tudi oni morali spoštovati naš način življenja, našo vero in navsezadnje to, da nosim oblekice, bikini, ker sem katoličanka iz Hrvaške, ki je tu zaradi svetovnega prvenstva. Ampak ko sem prispela, sem bila presenečena, da mi ne povzročajo težav glede mojih oblek, pustijo mi, da nosim, kar si želim – razen v vladnih stavbah, kar pa je tudi v redu."

Katarsko ministrstvo za turizem je pred začetkom svetovnega prvenstva izrecno opozarjalo obiskovalce, da spoštujejo katarske navade in pravila.

"Od obiskovalcev (tako moških kot žensk) se pričakuje, da pokažejo spoštovanje do lokalne kulture z izogibanjem preveč razkrivajočih oblačil v javnosti. Na splošno se priporoča, da imajo tako moški kot ženski pokrita ramena in kolena," so zapisali.

Obiskovalkam Katarja ni treba nositi abaje, morajo pa njihova oblačila pokrivati ramena in torzo. Ženske tudi ne smejo nositi oprijetih oblačil ali razkazovati dekolteja.

Za kršitve so predpisane visoke denarne in zaporne kazni.