Na tekmovanju oračev se je pomerilo 13 oračev iz petih regij. Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Na tekmovanju oračev se je pomerilo 13 oračev iz petih regij. Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Na zemljiščih Kmetijskega inštituta Slovenije v Jabljah se je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije in v soorganizaciji s kmetijskim inštitutom, občino Mengeš, Kmetijsko-gozdarsko zbornico Ljubljana in Biotehniškim centrom Naklo v soboto sklenilo 65. državno tekmovanje oračev Slovenije in 27. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju.

Najboljši slovenski orači so se pomerili v dveh kategorijah – v oranju s plugi krajniki in z obračalnimi plugi, tekmovanje pa je bilo razdeljeno na dva dela, in sicer na oranje strnišča in oranje ledine. Končni rezultat je bil seštevek obeh kategorij.

Zmagovalca. Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zmagovalca. Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Kakovost oranja je ocenjevala strokovna komisija, vsak izmed 13 tekmovalcev pa je moral preorati 20 x 70 metrov veliko parcelo strnišča, so pojasnili organizatorji.

Najbolje sta se odrezala Igor Pate, predstavnik dolenjske regije, ki je slavil v kategoriji obračalni plugi, in Anton Filak iz Bele krajine, ki je zmagal v kategoriji plugi krajniki. Oba zmagovalca bosta Slovenijo zastopala na evropskem prvenstvu prihodnje leto.

Na 27. državnem tekmovanju dijakov biotehniških šol se je pomerilo pet dijakov. V kategoriji oranje z obračalnim plugom je zmagal Jan Kozjek s srednje šole GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma, s plugom krajnikom pa se je najbolje izkazal Benjamin Kavšek, prav tako z GRM-ja Novo Mesto – center biotehnike in turizma.

Poleg glavnega tekmovalnega programa je v organizaciji Zveze kmetic Slovenije potekalo tudi tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in prikolico, kjer je največ spretnosti v kategoriji do 50 let pokazala Dragica Himelrajh, v kategoriji nad 50 let pa Danica Kosmač.

V spremljevalnem programu so potekali Dan koruze v organizaciji KGZ-ja Zavod Ljubljana, različne predstavitve KIS (delovanje bioplinarne, ogled poskusnih posevkov, ogled specialne kmetijske mehanizacije) in predstavitve na stojnicah. Dogodka se je kot pokroviteljica udeležila tudi kmetijska ministrica Irena Šinko, ki je obe tekmovanji v oranju tudi odprla, so še pojasnili na zvezi za tehnično kulturo.

V Mengšu so se pomerili najboljši orači

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov obeh tekmovalnih dni. Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije