Zaželjeni Rene in pojoča Edith, najbolj posrečen zakonski par v okupirani Franciji. Foto:
Zaželjeni Rene in pojoča Edith, najbolj posrečen zakonski par v okupirani Franciji. Foto:

Mnogim gledalcem so angleške humoristične serije bolj pri srcu kot njihove ameriške uspešnice, angleški humor namreč že sam po sebi velja za svojevrstnega, ko pa ga odlična igralska zasedba upodobi še na malih zaslonih, je pol ure držanja za trebuh skoraj zagotovljene.

Prav zato, ker je angleški humor tako poseben, pogosto ne uspe najbolje, kadar se kdo odloči, da bo uspešnico z Otoka prenesel v domače okolje. Nenazadnje smo tudi Slovenci poskušali nekaj podobnega - nanizanka Brat bratu se je zgledovala po legendarni Samo bedaki in konji (Only fools and horses), nad zabavnim angleškim načinom dialoga, prenesenim v slovenske vode, pa se ni navduševala ravno velikanska množica ljudi. Legendarno angleško uspešnico si lahko ogledate tudi na TV SLO 2 ob sredinih popoldnevih, na drugem programu naše televizije pa je ob petkih zvečer na sporedu še ena odlična angleška humoristična serija Želite, milord?.


Oboževalcem angleških humorističnih serij so srce ukradli tudi junaki s francoskega podeželja med drugo svetovno vojno - vedno zaželeni Rene, žal vedno pojoča Edith, pa kup nemških vojakov in brhka vojakinja, dva vohuna, Odpor in še mnogi drugi posrečeni vaščani Nouviona so nas zabavali v seriji Allo Allo. Rowan Atkinson nas je kratkočasil v uspešnici Gospod Bean (Mr. Bean), s svojo predstavo pa še bolj navdušil v Črnem gadu (The Black Adder).

Hyacinth Bucket, pardon, Bouquet, je bila s svojim petjem in aristokratskimi izpadi strah in trepet sosedov, mlekarja, vaškega župnika. Ne nazadnje pa tudi svoje družine, izraz "predčasna upokojitev" je za njenega ubogega moža Richarda dobil čisto nov pomen. Ampak šteje le to, da bi Hyacinth storila vse, da bi postala res Fina gospa (Keeping Up Apperances).

Ali vaše najljubše ni med naštetimi?
Zdaj smo našteli le nekaj odličnih angleških humorističnih nanizank, v spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate tudi odlomke iz teh serij. Poleg tega pa tudi Fawlty Towers, Leteči cirkus Montyja Phytona, V avtobusu in Vikarka iz Dibleyja. V komentarjih pod novico pa nam lahko razkrijete, kakšno je vaše mnenje o angleških humorističnih nanizankah in katera je vaša najljubša.

Tina Hacler


Allo Allo

Samo bedaki in konji

Fina gospa

Gospod Bean

Črni gad

Fawlty Towers

Vikarka iz Dibleyja

V avtobusu

Želite, Milord?

Leteči cirkus Montyja Phytona