OŠ Griže – najboljši novinarski razred Radia Hudo! Foto: Arhiv Programa za mlade
OŠ Griže – najboljši novinarski razred Radia Hudo! Foto: Arhiv Programa za mlade
OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica – najboljši video razred Radia Hudo! Foto: Arhiv Programa za mlade


Razglasili so tudi avtorje najboljšega videa o snemanju tekmovalnega avdio posnetka – to so mladi iz OŠ Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice.

Več kot 180 učencev zadnje triade slovenskih osnovnih šol je v okviru novinarskih delavnic, ki jih pripravlja Program za mlade 1. programa Radia Slovenija, že četrto leto zapored spoznavalo delo radijskega novinarja.

Snemali so ankete, reportaže, intervjuje, se naučili osnov avdio montaže in izbrali temo enourne oddaje, ki so jo nato v radijskem studiu v živo tudi odvodili. Vsak od 12 razredov je pripravil še tekmovalni posnetek, v katerem je poskušal na čim bolj zabaven, zanimiv in inovativen način predstaviti značilnosti svojega kraja.
Naslednja postaja: Barcelona
Mladi iz Griž so prejeli 10 točk poslušalcev Prvega, 4 točke je k temu dodala še strokovna žirija, v postavi v. d. odgovorne urednice Prvega Darja Groznik, voditeljica novinarskih delavnic Tadeja Bizilj in voditelj Odmevov Igor E. Bergant. Grižani so za eno točko prehiteli učence OŠ Slovenska Bistrica, na tretjem mesto pa so se z 12 točkami uvrstili učenci OŠ Ivana Groharja Škofja Loka, ki so prejeli največ glasov poslušalcev – kar 8.167.

Za nagradni izlet v Barcelono so se potegovali še učenci OŠ Koroški jeklarji Ravne na Koroškem, OŠ Naklo, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, OŠ Mengeš, OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica, OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Preserje.

Na zaključni prireditvi so razglasili tudi avtorje najboljšega videoposnetka na temo "Kako smo snemali tekmovalni posnetek o svojem kraju". Največ glasov poslušalcev in režiserja Mihe Hočevarja so dobili mladi iz OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica, ki si bodo za nagrado ogledali Dunaj.