Družba Celestis vsakemu posamezniku, ki plača za ultimativno potovanje v vesolje, simbolično preda spominsko kapsulo. Foto: Reuters
Družba Celestis vsakemu posamezniku, ki plača za ultimativno potovanje v vesolje, simbolično preda spominsko kapsulo. Foto: Reuters

Vesolje kot pokopališče sicer ni nov koncept, saj obstaja že kar nekaj družb, ki se ukvarjajo s pošiljanjem kapsul s pepelom pokojnikov v vesolje. A ameriška družba Celestis, ki se posveča izključno vesoljskim pogrebom, zdaj ponuja še daljši, pravzaprav večni vesoljski polet.

"Ta vsebnik bo odpotoval 330 milijonov kilometrov globoko v vesolje," je pojasnil predsednik uprave družbe Celestis Colby Youngblood in dodal, da bo nato večno krožil okoli Sonca: "To bo prvi tak vsebnik z DNK-jem naše civilizacije tako globoko v vesolju. Še nikoli ni nihče z zemlje storil česa podobnega."

Vsebnik bo v vesolje ponesel približno 196 kapsul s posmrtnimi ostanki (pepelom) oz. DNK-vzorci nekaterih znanih imen, pa tudi čisto običajnih posameznikov, kot sta (še živeča) Gerry in Elizabeth Paulus iz Mese v zvezni državi Arizona. "Obožujeva potovanja v neznano. In to bo najin največji izlet."

Gerry Paulus s spominsko kapsulo. Foto: Reuters
Gerry Paulus s spominsko kapsulo. Foto: Reuters

"Vsi si želimo biti nesmrtni, na tak ali drugačen način. In ko se nama je ponudila možnost, da bi storila nekaj, česar še nihče ni, da bi odpotovala tja, kamor še nihče ni, sva jo zagrabila. Najin DNK bo šel globoko v vesolje, postal bo od Zemlje najbolj oddaljeni človeški genom," s ponosom razlagata zakonca.

Poleg njunih vzorcev DNK-ja in DNK-ja še nekaj običajnih posameznikov bo z vsebnikom v vesolje poletelo tudi nekaj znanih imen oziroma njihov DNK oz. posmrtni ostanki. Med njimi bo pepel snovalca Zvezdnih stez Gena Roddenberryja in nekaterih drugih sodelujočih pri sloviti seriji, na primer igralca Jamesa Doohana in igralke Nichelle Nichols. "Imamo tudi lasni mešiček Georgea Washingtona, z nami bosta odpotovala tudi predsednika Dwight Eisenhower in John F. Kennedy," je še pojasnil Youngblood.