Mnogi prebivalci Londona se zadnja leta iz okoljevarstvenih razlogov odpovedujejo prazničnemu drevescu, spet drugi raje posežejo po plastičnem. Zato ni presenetljivo, da so se pojavili ponudniki alternative plastiki in naravnim odrezanim drevescem: iglavci v loncih. A tudi nakup take rastline s seboj prinese vprašanje, kaj z njo po praznikih. Toplo stanovanje pač ni primerno okolje, v katerem bi smreka ali jelka (dolgo časa) uspevala.

Na kakšno drevo pa prisegate vi? Plastično, naravno ali v loncu? Foto: EPA
Na kakšno drevo pa prisegate vi? Plastično, naravno ali v loncu? Foto: EPA

Nekdanji policist Jonathan Mearns je zato pred šestimi leti v Londonu ustanovil podjetje, ki ponuja božično drevo v najem. Kupci si tako med skoraj nepregledno množico majhnih, velikih, košatih ali bolj krmežljavih drevesc različnih sort izberejo tistega, ki jim najbolj ustreza. Dobijo ga v loncu z navodili glede zalivanja, po koncu praznikov pa ga prinesejo nazaj.

Družba Christmas Tree Rental (Najem božičnih dreves) namreč sodeluje s kmetijo v pokrajini Cotswolds v osrednji Angliji, kjer za drevesa skrbijo od januarja do novembra, jih zalivajo, gnojijo in po potrebi presajajo.

"Na začetku si je verjetno marsikdo mislil, da gre za noro idejo. A se je prijelo in vsako leto je več ljudi, ki jih zanima najem prazničnega drevesa," je v pogovoru za AFP dejal Mearns in dodal, da trg ponudnikov drevesc za najem hitro raste. "Svoje ponudbe ne oglašujemo, da so največji in najlepši, ampak poudarjamo, kaj zares ponujajo – prava drevesa," še dodaja.

Med najemniki je večina takih, ki se zavedajo pomena zmanjševanja odpadkov in trajnosti. "V življenju se trudiva ravnati čim bolj trajnostno, zato sva pomislila, da je takšen najem dobra alternativa temu, da bi kupila drevo in ga na koncu zavrgla," sta za AFP povedali dve Mearnsovi stranki, Jess Sacco in Rachel Gordon Boyd.

Mears ob tem doda še, da ga pogled na številna posušena praznična drevesa, ki sredi januarja ležijo po londonskih ulicah, spravlja v slabo voljo. "Ta drevesa so mrtva. Že ko jih odrežejo, so mrtva, saj jih ni mogoče več obdržati pri življenju," poudari in doda, da je z njegovimi drevesi drugače: Tisto, ki danes meri en meter, bo naslednje leto merilo že 1,3 metra. In bo prav tako lepo kot danes.