Oklep se bo v celoti zacelil v enem letu. Foto: Instagram/Maryland Zoo
Oklep se bo v celoti zacelil v enem letu. Foto: Instagram/Maryland Zoo
Za razliko od invalidskih vozičkov za želve, so vozički za pse in mačke danes že povsem vsakdanji. Foto: Reuters

Želvi škatlarici s poškodovanim oklepom so v ameriškem živalskem vrtu Maryland Zoo priskrbeli invalidski voziček, izdelan iz legokock. Dognanje bo ranjenki omogočilo uspešno okrevanje.

Veterinarji so želvo najprej operirali – nalomljen oklep so ji stabilizirali z žicami in kovinskimi ploščicami. "Spodnja stran oklepa je bila popolnoma poškodovana, takšna operacija je bila prvi korak do uspešnega okrevanja," so sporočili veterinarji.

S tem se zdravljenje še ni končalo. Da se oklep dodobra zaceli, je potrebno mirovanje, kar pa je od živali težko pričakovati. Veterinar Garrett Fraess pojasnjuje, da so bili zato primorani poiskati alternativno rešitev.

Najprej so seveda pomislili na invalidski voziček. "Žal nihče ne izdeluje invalidskih vozičkov za želve, zato sem svojemu prijatelju, ki je navdušenec nad legokockami, predlagal, naj kar iz njih izdela voziček," pravi. Voziček želvi dopušča popolno mobilnost, hkrati pa je spodnji del njenega oklepa v celoti zavarovan.

Veterinarji napovedujejo, da se bo oklep v celoti zacelil v enem letu, ko pa bo želva pri močeh, jo bodo spustili nazaj v divjino.

Kocke Lego so v preteklosti življenja želv rešila že večkrat – leta 2013 so neki želvi "pripeli" nožno protezo iz lego kock, približek vozička pa so neki drugi želvi, ki je trpela za boleznijo kosti, namestili že leta 2014.