Magična kocka velja za eno najbolj prodajanih igrač. Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja so po nekaterih ocenah po svetu prodali več kot 350 milijonov kock. Foto: EPA
Magična kocka velja za eno najbolj prodajanih igrač. Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja so po nekaterih ocenah po svetu prodali več kot 350 milijonov kock. Foto: EPA

Priljubljeno miselno igro oziroma mehansko uganko je leta 1974 izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Erno Rubik. Za Magično kocko je leta 1975 pridobil madžarski patent, prve kocke pa so izdelali proti koncu leta 1977.

Plastično kocko sestavlja 26 manjših kock in jedro, okoli katerega se vrtijo. Vrtenje vsake ploskve dovoljuje, da se manjše kocke razporedijo na več različnih načinov. Izziv uganke pa je čim hitreje vrniti kocko v izvirno stanje, kar pomeni, da ima vsaka stran Rubikove kocke svojo barvo, torej je celotna ploskev enake barve. Kocko je mogoče postaviti v deset na 30 potenco izhodiščnih postavitev, za primerjavo, zemeljsko oblo bi lahko s tolikšnim številom kock povsem pokrili kar 275-krat.

Svetovni rekord v hitrostnem reševanju znamenite kocke trenutno drži 18-letni Nizozemec Mats Valk, ki je za rešitev uganke potreboval le 5,55 sekunde. Ljubitelji Rubikove kocke pa so dejavni tudi v Sloveniji. Pretekli teden je na odprtem državnem prvenstvu v hitrostnem reševanju Rubikove kocke in ostalih mehanskih ugank 16-letni Blaž Dobravec uganko rešil v 11,21 sekunde. Državni rekord pa ima njegov vrstnik Jure Gregorc s časom 7,83 sekunde.

Sicer na tekmovanjih obstaja več disciplin, ki se določajo glede na število kock na Rubikovi kocki, poleg hitrostnega reševanja pa se tekmovalci merijo tudi v neprekinjenem, slepem, nožnem in enoročnem sestavljanju kocke. Več si lahko ogledate v priloženih videih in prispevku iz oddaje Infodrom.

Rekord v enoročnem sestavljanju Rubikove kocke

Blaž Dobravec

Jure Gregorc

Z nogami