Diamanti te velikosti so izjemno redki in posledično cenjeni. Foto: EPA
Diamanti te velikosti so izjemno redki in posledično cenjeni. Foto: EPA

De Beers Cullinan Blue je ime kamna, ki so ga lani odkrili v južnoafriškem rudniku diamantov v lasti družbe Cullinan. Gre za ogromen modri kamen, ki tehta več kot 15 karatov oziroma tri grame. Do zdaj so na dražbah prodali le pet diamantov nad 10 karatov teže, to pa je prvi kamen, ki je presegel 15 karatov.

Dražba je požela kar precej zanimanja, dražitelji pa so pričakovali, da bodo za kamen iztržili približno 45 milijonov evrov. Končno ceno 54 milijonov, ki je precej presegla pričakovanja, je ponudil anonimni kupec po telefonu.

Strokovnjaki ameriškega inštituta za gemologijo so kamen sinjemodre barve označili z oznako fancy vivid blue, kar je najvišja mogoča ocena kakovosti, ki jo lahko doseže tak kamen. Le peščica manj kot odstotka vseh modrih diamantov dobi to oznako.

A kljub svoji velikosti in čistosti kamen ni postavil rekorda za najdražji modri diamant v zgodovini. Leta 2016 so namreč v isti dražbeni hiši prodali kamen z imenom Oppenheimer blue, za katerega je kupec odštel le 66 tisoč evrov več, kar je glede na celotno ceno kamnov izredno majhna razlika.

Ni še znano, kdo je kupil in čemu bo namenjen. Foto: EPA
Ni še znano, kdo je kupil in čemu bo namenjen. Foto: EPA