Simone Biles. Foto: Reuters
Simone Biles. Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden je v petek razglasil 17 dobitnikov predsedniških medalj svobode, ki veljajo za najvišje civilno priznanje v ZDA.

Bela hiša je ob tem po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da so vsi nagrajenci v svojem življenju "premagali velike ovire in s pogumnimi dejanji spodbudili spremembe v svojih skupnostih – in po svetu – ter s tem utrli pot prihodnjim generacijam".

Po pisanju filmske revije Variety bo za Washingtona, ki velja za enega najbolj cenjenih filmskih ustvarjalcev svoje generacije, medalja svobode le eno od številnih priznanj, ki jih je prejel v svoji dolgi karieri. Washington je dvakratni oskarjev nagrajenec, za oskarja je bil sicer nominiran kar devetkrat. Prejel je tudi dva zlata globusa. Leta 2020 ga je revija The New York Times razglasila za največjega igralca 21. stoletja.

Megan Rapinoe. Foto: EPA
Megan Rapinoe. Foto: EPA

V Beli hiši so kot dobitnici izpostavili tudi Simone Biles in Megan Rapinoe. Prva je "največkrat nagrajena ameriška telovadka v zgodovini" in ena vodilnih zagovornic duševnega zdravja športnikov ter žrtev spolnih napadov, druga pa zvezda ameriške ženske nogometne ekipe, ki je "globoko zavezana enakosti plač med spoloma, rasni pravičnosti in pravicam skupnosti LGBTQ".

Med 17 dobitniki medalj so med drugim še politična voditelja Gabrielle Giffords in Alan Simpson, redovnica Simone Campbell, duhovnik Alexander Karloutsos, aktivisti Fred Gray, Diane Nash in Raul Yzaguirre, zdravstvena delavka Sandra Lindsay ter vodja ameriške vojske Wilma Vaught.

Denzel Washington. Foto: AP
Denzel Washington. Foto: AP

Podelili bodo tudi tri posthumne medalje, s katerimi bodo počastili ustanovitelja podjetja Apple Steva Jobsa ter politika Johna McCaina in Richarda Trumko. Slovesnost s podelitvijo odličij bo v četrtek.

Predsedniško odlikovanje medaljo svobode (Medal of Freedom) v Beli hiši podeljujejo od leta 1963 za prispevke k ameriškim interesom, miru na svetu ter za kulturne in druge dosežke. Odlikovanje so doslej med drugim prejele številne znane osebnosti, kot so Mati Tereza, Margaret Thatcher, Stephen Hawking, Walt Disney, Bob Dylan, Kareem Abdul-Jabbar, Robert De Niro in Toni Morrison.