Robot nadomešča sedemletnika. Foto: Reuters
Robot nadomešča sedemletnika. Foto: Reuters

Joshua Martinangeli trpi za hudo pljučno boleznijo, kar mu trenutno onemogoča, da bi v šolo hodil osebno. Učne ure vseeno lahko spremlja s pomočjo robotskega avatarja, ki med poukom sedi na njegovem mestu. "Rad bi šel v šolo, to pa mi omogoča, da znova vidim svoje sošolce," je povedal sedemletni nemški učenec, ki prek avatarja lahko komunicira tako z učiteljico kot tudi s sošolci.

Joshua še vedno lahko spremlja pouk. Foto: Reuters
Joshua še vedno lahko spremlja pouk. Foto: Reuters

Ko želi nekaj povedati, začne na glavi robota, ki je opremljen tudi s kamero in mikrofonom, utripati bela lučka. "Otroci se z njim pogovarjajo, smejejo in tudi klepetajo med poukom," je dejala Ute Winterberg, ravnateljica šole Pusteblume-Grundschule.

V projektu se skriva prihodnost

Projekt je sicer zasebna pobuda, robota je ustvarilo norveško podjetje No Isolation, financiral pa občinski svet v okraju Marzahn-Hellersdorf. "Smo edini okraj v Berlinu, ki je za svoje šole kupil štiri avatarje," je dejal mestni svetnik Torsten Kühne in pojasnil, da je podvig spodbudila pandemija covida-19, meni pa, da ima potencial za uporabo tudi po njej.

"Občasno se zgodi, da otrok iz različnih razlogov ne more priti k pouku osebno. V tem primeru mu avatar da priložnost, da vseeno ostane del šolske skupnosti," je še poudaril in dodal, da je projekt že del političnih razprav na državni ravni.