Napihljiva oranžna figura, ki spominja na Trumpa, je postala simbol nasprotovanja odhajajočemu ameriškemu predsedniku. Foto: EPA
Napihljiva oranžna figura, ki spominja na Trumpa, je postala simbol nasprotovanja odhajajočemu ameriškemu predsedniku. Foto: EPA

Šestmetrski balon predstavlja Trumpa kot dojenčka s plenico, v rokici pa drži pametni telefon. V nebo so ga prvič spustili leta 2018 nad londonskim parlamentarnim trgom med protestom ob prvem obisku ameriškega predsednika v Veliki Britaniji. Ponovno so ga dvignili ob Trumpovem obisku države leto pozneje, uporabili pa so ga tudi na drugih shodih proti ameriškemu predsedniku v Franciji, Argentini, Irski, Nizozemski in po več lokacijah v ZDA.

Po globalni turneji je t. i. dojenčka Trumpa (baby Trump), ki ga je oblikoval Matt Bonner, izdelali pa so ga v podjetju Imagine Inflatables iz Leicestra, odkupil Londonski muzej.

Velikanski balon bodo v muzeju konservirali, obstaja pa možnost, da ga bodo predstavili v sklopu svoje protestne zbirke. Vanjo so vključena tudi dela, povezana z gibanjem sufražetk, akcijami za mir na svetu in ozaveščanje o podnebnih spremembah, navaja The Guardian.

Opomin na pomembnost boja proti politikam sovraštva

Ustvarjalci napihljive figure so ob predaji balona muzeju izrazili željo, da bi podoba Trumpa kot dojenčka tudi v prihodnje opominjala ljudi na boj proti politikam sovraštva. "Zadovoljni smo, da lahko dojenčka Trumpa predamo zgodovini, tako kot osebo, po kateri je nastal. Ne delamo pa si utvar, da je zgodbe konec," so zapisali v izjavi za PA Media.

Ko se je napihljiva podoba leta 2018 prvič pojavila na protestu, jo je britanski politik Nigel Farage označil kot največjo mogočo žalitev ameriškega predsednika dotlej, sam Trump pa je dodal, da ob takšnem sprejemu razmišlja, zakaj bi sploh obiskal London.

Direktorica Londonskega muzeja Sharon Ament je dejala, da v muzeju sicer niso politično opredeljeni, a so se za odkup balona odločili, ker po njenih besedah odraža zelo tipičen, s satiro zaznamovan britanski odziv: "Pogosto uporabljamo humor in se norčujemo iz politikov. To je velikanski primer tega." Pozdravila je tudi, da so napihljivo figuro v muzeju pridobili prav v času, ko se Trump poslavlja od predsedovanja, še piše omenjeni časnik.