Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Baba Vanga, ki velja za "balkanskega Nostradamusa", je bila kot Vangelija Pandeva Gušterova rojena leta 1911 in je predvsem na Balkanu zaslovela zaradi svojih domnevno vedeževalskih sposobnosti. Čeprav je bila od rojstva slepa, se je širil glas, da lahko vidi v prihodnost, k njenim nasvetom naj bi se zatekali tudi voditelji, kot sta bila bolgarski car Boris III. in nekdanji sovjetski voditelj Leonid Brežnjev, poroča Euronews.

Kot verjamejo njeni sledilci, naj bi pravilno napovedala smrt britanske princese Diane, potop ruske podmornice Kursk in teroristične napade na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra leta 2001 v New Yorku. A seveda se mnogih napovedi, ki jih danes pripisujejo njej, ne da preveriti, saj gre večinoma za govorice in zgodbe, ki se prenašajo od ust do ust.

Baba Vanga je leta 1996 umrla – napovedala je celo lastno smrt –, a različni teoretiki zarot se še vedno radi obračajo k njenim napovedim. Dela bodo imeli še veliko, saj je napovedala prihodnost za vsako leto posebej kar do leta 5079.

Teroristični napad in uporaba biološkega orožja

In kaj nas po njenem videnju čaka v letu 2024? Napovedala je sedem dogodkov, če se bodo uresničili, se nam ne obeta prav nič prijetno leto. Baba Vanga je torej v prihodnjem letu napovedala poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki naj bi ga izvedel njegov sodržavljan. Posvarila je pred terorističnimi napadi v Evropi in dodala da bo "velika država" izvedla preizkuse z biološkim orožjem, napovedala je tudi nove kibernetske napade na kritično infrastrukturo, kot so elektrarne.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

A s tem slabih novic še ni konec – če ji gre verjeti, se bo svet spopadal z novimi skrajnimi vremenskimi pojavi in naravnimi katastrofami, povečevanje stopnje zadolževanja in vse večje geopolitične napetosti pa bodo pripeljale do nove velike svetovne gospodarske krize.

Da ne bi bilo vse tako črno, pa je "videla", da bo človeštvo v letu 2024 doseglo pomemben preboj pri zdravljenju hudih bolezni, saj naj bi iznašli zdravili za Alzheimerjevo bolezen in raka, verjela pa je tudi v nove tehnološke rešitve pri kvantnem računalništvu.

Njene napovedi je seveda treba vzeti z dobršno mero dvoma in jih imeti predvsem za zabavo. Baba Vanga se navsezadnje tudi moti, saj je za letos napovedala hudo sončno nevihto s katastrofalnimi posledicami za življenje na Zemlji, in jedrsko nesrečo.

Pa se pozabavajmo še z nekaterimi njenimi napovedmi. Konec svetovne prehranske krize je napovedala za obdobje med letoma 2025 in 2028, leta 2076 se bo po njenem vrnil komunizem, leta 2304 pa naj bi ljudje lahko potovali skozi čas. Napovedi se končajo z letom 5079, ko naj bi po njenem verovanju nastopil konec sveta.