Narodni park Veliki kanjon vsako leto obišče šest milijonov obiskovalcev. Foto: AP
Narodni park Veliki kanjon vsako leto obišče šest milijonov obiskovalcev. Foto: AP

Najlepši del Velikega kanjona, ki ga je v pokrajino ameriške zvezne države Arizona urezala reka Kolorado, je bil natanko pred stotimi leti razglašen za narodni park. Leta 1908 so območje na pobudo takratnega predsednika ZDA Theodorja Roosevelta sprva razglasili za narodni spomenik, leta 1919 pa za narodni park. "Veliki kanjon je naravni čudež, ki mu ni para. Upam, da ga ne bomo uničili s hoteli ali počitniškimi hišami. S tem bi izgubili njegovo veličino in lepoto. Pustimo ga takega, kot je. Ne moremo ga izboljšati," je pred več kot stoletjem povedal Roosevelt.

Foto: AP
Foto: AP

Park, ki je uvrščen tudi na Unescov seznam svetovne dediščine, je med najbolj obiskanimi parki v ZDA, letno ga namreč obišče kar šest milijonov obiskovalcev.

Južni rob (South Rim) je odprt skozi vse leto, Severni rob (North Rim) pa je zaradi vremenskih razmer odprt od sredine maja do sredine oktobra.

Veliki kanjon je sicer največji kanjon, ki ga je na svoji poti ustvarila reka Kolorado, njegov najlepši del, ki je bil razglašen za narodni park, meri kar 4.934 kvadratnih kilometrov ali dobro petino Slovenije.