Nove Nasine obleke so sive barve z dodatkom oranžne in svetlo modre. Foto: AP
Nove Nasine obleke so sive barve z dodatkom oranžne in svetlo modre. Foto: AP

Vsi imamo verjetno v spominu široke, napihnjene bele obleke, v katerih so ameriški astronavti, člani posadk Apollo, sedli v vesoljska plovila in odleteli na raziskovanje vesolja. V takšni obleki sta Neil Armstrong in Buzz Aldrin jr. tudi naredila prve korake na Luni.

Obleka ima svetlobni pas in kamere visoke ločljivosti, izboljšana je tudi mobilnost. Foto: EPA
Obleka ima svetlobni pas in kamere visoke ločljivosti, izboljšana je tudi mobilnost. Foto: EPA

A Nasa se je odločila, da je takšen videz oblek povozil čas, zato so v sredo v vesoljskem centru v Houstonu predstavili prve modele novih vesoljskih oblek "za prihodnje generacije". Nosili jih bodo astronavti, ki bodo del programa Artemis, kot se imenuje naslednik vesoljskega programa raziskovanja Lune Apollo. Obleke je izdelalo teksaško podjetje Axion Space.

Vodja Nase Bill Nelson je zagotovil, da nove vesoljske obleke "odpirajo možnosti še več ljudem za raziskovanje Lune". Obleke so mnogo bolj prilagodljive kot stare, saj je v njih gibanje lažje. Obstajajo tudi v različnih velikostih in so prilagodljive po širini. Zasnovani so tako, da ustrezajo širokemu krogu potencialnih uporabnikov – po velikosti naj bi ustrezale 90 odstotkom moške in ženske populacije v ZDA, je povedala Nasa.

Oblačilo je pod pritiskom in ima več zaščitnih slojev, nahrbtnik s sistemi za podporo življenja ter luči in videokamero, nameščeno na vrhu čelade v obliki mehurčka. V nahrbtniku je oprema, ki astronavtu omogoča preživetje, podobno, kot to velja za potapljače. Z novo obleko se bo mogoče neprekinjeno sprehajati po Luni do osem ur.

Videz oblek pa je do sredine predstavitve ostal velika skrivnost. Zdaj je znano, da so sive barve z oranžnimi in modrimi črtami, na prsih pa imajo logotip Axioma. Kakor koli, tisti, ki se bodo sprehodili po Luninem južnem polu, bodo nosili enak model obleke, a v beli barvi, saj naj bi bila to najboljša izbira za odbijanje sončne svetlobe na površini Lune in zaščito astronavtov pred izjemno vročino.

Astronavt Buzz Aldrin jr. v beli obleki med sprehodom po Luni 20. julija leta 1969. Foto: AP
Astronavt Buzz Aldrin jr. v beli obleki med sprehodom po Luni 20. julija leta 1969. Foto: AP

Program Artemis ima visoke cilje

Decembra je bila uspešno končana misija Artemis I, ki predstavlja prvo izstrelitev Nasine rakete naslednje generacije in njenega na novo izdelanega vesoljskega plovila Orion. Omenjeno plovilo je opravilo testni polet brez posadke okoli Lune in nazaj na Zemljo, piše Guardian. Za prihodnje leto Nasa skupaj s kanadsko vesoljsko agencijo načrtuje misijo Artemis II, ki naj bi okoli Lune popeljala štiri astronavte. Katere, še izbirajo. Če bo ta polet uspešen, bo enkrat do konca tega desetletja sledila misija Artemis III, ki vključuje pristanek na Luni in vesoljski sprehod po površju tega Zemljinega satelita. Astronavti naj bi prvič stopili na Lunin južni pol, poleg tega pa bo v posadki prvič tudi ženska. V prihodnjih misijah naj bi sledili tudi prvi afroameriški astronavti. Vseh 12 Nasinih astronavtov, ki so v sklopu šestih Apollovih misij med letoma 1969 in 1972 pristali na Luni, je bilo namreč moških belcev.

Končni cilj program Artemis je vzpostavitev trajnostne lunarne baze, ki bi bila odskočna deska za prihodnje človeške odprave na Mars.

Artemis se sicer v slovenščini imenuje Artemida, ta pa je bila v grški mitologiji sestra dvojčica Apolona oziroma v angleščini Apolla.

Nasa predstavila prototip novega oblačila za astronavte
Nova obleka za na Luno