Ruski premier se strogo drži načela 'zdrav duh v zdravem telesu'. Foto: EPA
Ruski premier se strogo drži načela 'zdrav duh v zdravem telesu'. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin z veseljem stopi na tatami in pokaže svojo spretnost v judu. Foto: EPA

V videu z naslovom Naučimo se juda z Vladimirjem Putinom nekdanji ruski predsednik, sicer nosilec črnega pasu in nekdanji prvak v judu v svojem domačem Sankt Petersburgu, nasprotnike kot za stavo drugega za drugim meče na tla.

Videotečaj je Putin pripravil v sodelovanju z drugimi mojstri juda, med drugim tudi z nekdanjim svetovnim in olimpijskim prvakom iz leta 1984, Jasuhirom Jamašito. Poleg konkretne "akcije" pa ruski premier v videu spregovori tudi o zgodovini in filozofiji te borilne veščine, ki se je razvila v 19. stoletju na Japonskem in je postala temelj večine drugih sodobnih japonskih borilnih veščin.

Na predstavitvi videa novinarjem in drugim gostom je Putin povedal, da se bo vsakdo, ki si ogleda DVD, "učil ne od vašega skromnega sluge, ampak od resničnih genijev" juda, naslov videa pa naj bi bil "oglaševalska ukana".

Popuščanje le v imenu zmage
Putin gledalcem v videu med drugim ponuja nasvet: "V napadu so kompromisi in popuščanja dovoljeni, a le v enem primeru - če gre za zmago." Nekdanji agent KGB-ja in navdušeni smučar je sicer že v preteklosti pokazal svoje športne sposobnosti: lani so ga v objektiv ujeli zgoraj brez in v vojaških hlačah med ribiškim dopustom v Sibiriji, preizkusil pa se je tudi kot krotilec tigrov in v dirkah s tovornjaki.

Na desni si oglejte posnetek Putina v judoistični "akciji".
Razvit šport, razvita država
Kot je povedal Putin, se zdravje države izraža skozi šport: "Raven razvitosti športa nedvomno kaže na razvitost države same. Brez športa ni mogoče govoriti o zdravem načinu življenja in zdravju naroda samega."

Prejšnji mesec je Putin za francoski časopis Le Figaro povedal, da si tudi francoski predsednik, Nicolas Sarkozy, želi učiti juda: "Odločila sva se, da bova malo trenirala skupaj," je razkril.

A. K.