Dogodek si je želelo ogledati veliko ljudi. Foto: Reuters
Dogodek si je želelo ogledati veliko ljudi. Foto: Reuters

V Južni Ameriki so danes na nebu lahko opazovali popolni ali delni Sončev mrk. Gre za mrk, pri katerem se Luna premika med Zemljo in Soncem in pri tem Sončevi svetlobi zapre pot do Zemlje. Začel se je opoldne po krajevnem času nad mestom Saavedra na čilski obali Tihega ocena, nato pa se je nadaljeval nad Pucónom vse do Junina de los Andes v Argentini ter naprej od Valcete do Saline del Eje na argentinski obali Atlantika; pas meri 90 kilometrov.

Na argentinski strani Andov je bilo mogoče Sončev mrk dobro opazovati na različnih mestih. V prestolnici Buenos Aires je bil sicer viden le delni Sončev mrk, tam je Luna namreč prekrila 75 odstotkov Sonca, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Argentini so imeli z opazovanjem mrka več sreče. Foto: Reuters
V Argentini so imeli z opazovanjem mrka več sreče. Foto: Reuters

V Čilu doživetje splavalo po vodi

V Čilu pa dogajanja na nebu ni bilo mogoče opazovati zaradi oblačnega in deževnega vremena. Več kot 100.000 turistov je namreč potovalo do vasi Pucón in Villarica ob jezerih, v upanju, da bi ujeli Sončev mrk. "Okoli 45 prijateljev je prišlo z avtobusom, upoštevali pa smo vse varnostne ukrepe," je dejala Gloria Orellana, navdušenka nad mrkom, in dodala, da je upala, da bo celoten dogodek lahko opazovala iz zatočišča svoje koče blizu Villarice. Žal pa jim je izkušnjo pokvarilo vreme, najboljša razgledna mesta so bila le na bolj suhem severu Čila, kjer je bil viden le delni mrk. Čeprav spektakel ni bil viden v celotnem Čilu, je mrk v celotni regiji povzročil mrak.

Zadnji popolni Sončev mrk je bil tam lanskega julija

To je bil že drugi popolni Sončev mrk v regiji v letu in pol. Nazadnje so ta naravni pojav v Čilu in Argentini opazovali julija lani. V čilski regiji je bil to, po podatkih Čilske astronomske skupnosti, prvi po letu 1592.