"Ne krasi samo stavbe, ampak celotno okolico bolnišničnega območja." Foto: BoBo

V Ljubljani so že četrto leto zapored izbirali drevo leta. Namen akcije je ozaveščanje o izjemnem pomenu dreves za prestolnico, z njo pa tudi želijo spodbuditi opazovanje dreves in zavedanje meščank in meščanov o njihovem pomenu za kakovost življenja v mestu.

28. novembra se praznuje prizadevanje ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih. Foto: BoBo
28. novembra se praznuje prizadevanje ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih. Foto: BoBo

Letos so pri mestni občini Ljubljana prejeli kar 35 predlogov, izmed njih pa je strokovna komisija izbrala sedem finalistov – črni topol ob Valvasorjevi ulici 1, navadni gaber ob naslovu Tabor 13, češnjo ob naslovu Bičevje 5, perzijsko bukev ob Šlajmerjevi 6, lipo ob Prijateljevi ulici 13, japonski javor na Štefanovi ulici ob spomeniku in topol na Gerbičevi ulici ob ograji nogometnega igrišča.

Končno odločitev je bila v rokah meščank in meščanov, ki so za svojega favorita lahko glasovali do 21. novembra. Lani je slavil kavkaški krilati oreškar na Fabianijevi ulici.

Drevo, ki pa je največ glasov prejelo letos, so končno razkrili danes, 28. novembra, ko se praznuje prizadevanje ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih. Častni naziv drevesa, ki bo do naslednjega izbora predstavljalo vsa druga drevesa v mestu, je dobila perzijska bukev.

Mogočno drevo raste na zelenici pred zavodom za transfuzijsko medicino na Šlajmerjevi 6, ki po besedah predlagateljev "ne krasi samo stavbe, ampak celotno okolico bolnišničnega območja". Poleg meščanov naj bi razveseljevala tudi krvodajalce, obiskovalce, bolnike in zaposlene.

V Ljubljani so razglasili drevo leta