Košarkarji so se želeli srečati s papežem. Foto: EPA
Košarkarji so se želeli srečati s papežem. Foto: EPA

V knjižnici Apostolske palače so se s papežem srečali Anthony Tolliver (Memphis Grizzlies), Jonathan Isaac, Marco Belinelli (oba San Antonio Spurs) ter Sterling Brown in Kyle Korver (oba Milwaukee Bucks).

"Zelo smo počaščeni, da smo dobili priložnost priti v Vatikan in deliti svoje izkušnje s papežem Frančiškom," je po srečanju Korverja povzelo združenje igralcev.

Foto: EPA
Foto: EPA
Papež Frančišek sprejel zvezdnike NBA-ja

Prav njegova ekipa Milwaukee Bucks se je v boju proti rasizmu morda najbolj izpostavila. Moštvo iz Wisconsina se je avgusta odločilo, da ne bo igralo tekme proti Orlandu kot znak podpore Jacobu Blaku, 29-letnemu Afroameričanu, ki ga je policija hudo ranila v Kenoshi v isti zvezni državi.

Na srečanju s košarkarji se je papež pozanimal predvsem o gibanju Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter), ki so ga košarkarji podprli v končnici letošnjega tekmovanja v mehurčku v Orlandu. Namesto svojih imen so imeli košarkarji na dresih izpisana sporočila socialne pravičnosti in, kot pravijo, nameravajo to početi tudi v prihodnje.

"Dream team je prišel prek oceana, da bi skupaj s papežem Frančiškom rekel ne rasizmu," je o srečanju poročala agencija Vatican News in ga opisala kot zelo neobičajno srečanje zelo različnih svetov.

Papež zavzet v boju proti rasizmu
Papež je med zelo zavzetimi v boju proti rasizmu v številnih svojih govorih, na sprejemih in pismih. Tudi v svoji najnovejši knjigi, ki bo izšla decembra, je pozdravil "zdravo ogorčenje" milijonov protestnikov, ki so se spomladi zbrali na demonstracijah po uboju Georgea Floyda 25. maja letos v Minnesoti, kjer ga je s kolenom zadušil policist.

Papež pa v knjigi nasprotuje rušenju spomenikov tistih oseb, ki so bile povezane z rasizmom in drugimi oblikami nasilja, saj je to označil kot "čiščenje zgodovine". "Sramota naše preteklosti je tudi del tega, kar smo danes. Spominjam se te zgodovine, a ne zato, da bi povzdigoval nekdanje zatiralce, ampak zatirane," je še dejal.