Brazilski navijač s tradicionalno kefijo v ne ravno tradicionalni barvi. Foto: Reuters
Brazilski navijač s tradicionalno kefijo v ne ravno tradicionalni barvi. Foto: Reuters

Pred začetkom prvenstva v Katarju se je veliko govorilo o prepovedi mavričnih trakov, s katerimi so želeli tako mnogi nogometaši kot navijači opomniti na hudo diskriminacijo istospolno usmerjenih v tej arabski državi. Nato so domačine razburili angleški navijači, ki so želeli vstopiti na stadion oblečeni kar v križarje, česar muslimansko prebivalstvo ni najbolje sprejelo. Po posredovanju Fife, ki je kostume prepovedala, so se Angleži zadovoljili z malo manj izzivalnimi belo-rdečimi opravami, pozneje pa so – kot številni navijači drugih sodelujočih držav na prvenstvu – "posvojili" tudi tradicionalna katarska oblačila.

Tako je te dni v Dohi mogoče videti ne zgolj bele dišdaše in bele kefije, ampak tudi pisane. Predvsem kefije v barvah nacionalnih zastav so med navijači zelo priljubljene, poroča AP, z naklonjenostjo pa jih sprejemajo tudi domačini. "Nobenih pritožb ni," s ponosom pove venezuelski navijač, ki po Dohi paradira s kefijo v rdeče-beli kombinaciji, "samo včasih me kdo opozori, če je ne nosim prav". Tudi drugi navijači povedo, da k njim občasno pristopi kakšen domačin in jim popravi pokrivalo. Predvsem usnjeni trakovi mnogim povzročajo težave, pa tudi način zlaganja blaga marsikomu ni povsem jasen, zato si jo na glavo povezne kot ruto.

Nemalokrat so potrebni popravki. Foto: Reuters
Nemalokrat so potrebni popravki. Foto: Reuters

Neki domačin je za AP pojasnil, da se večini Katarcev zdi "kar prikupno", da so navijači tako hitro posvojili njihova tradicionalna oblačila, čeprav jih dostikrat ne nosijo prav. A tega Katarci ne dojemajo kot žalitev ali udarec njihovi kulturi, zagotavlja sogovornik novinarke AP-ja. To, da se prišleki oblačijo v njihova tradicionalna oblačila, primerja z Arabci, ki si ob obisku evropskih ali drugih zahodnih držav oblečejo hlače in srajce. "Vsi se vedno trudimo prilagoditi običajem in navadam države, v katero smo prišli," je prepričan.

Mnogo navijačev je iz domovine prineslo tudi številne rekvizite in maskote, s katerimi spodbujajo svoje idole na nogometnih zelenicah, ali pa so združili tradicijo gostiteljev s svojo. Japonski navijači so tako med drugim združili tradicionalno podobo gejše z arabskim pokrivalom, Kanadčani in Angleži so katarsko belo barvo zgolj "popestrili" z dodatki rdeče. Med najbolj izvirnimi pa so bili gotovo navijači zdaj že izpadlih ZDA, ki so svojo izbrano vrsto prišli spodbujat oblečeni v vse svoje večje "izvozne artikle" – od filmskih in stripovskih junakov do Kipa svobode in Elvisa Presleyja.

Nekaj utrinkov z navijaških tribun v zadnjih dveh tednih si lahko ogledate v galeriji.