Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na prvo adventno nedeljo se v Berlinu na skupščini Božičkov tradicionalno zberejo tamkajšnji Božičkovi predstavniki. V praznično okrašenem živalskem vrtu se seznanijo z najnovejšimi smernicami na področju razdeljevanja daril, opravijo natančen pregled opreme (in obleke), šele nato pa dobijo dovoljenje za opravljanje dejavnosti in najpomembnejši dodatek ‒ vrečo za darila.

Lani je bilo delovanje Božičkov za najem, ki so v Nemčiji zelo priljubljeni, precej omejeno, letos pa upajo, da bodo svoje delo lahko ‒ ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov, seveda ‒ opravljali vse do božiča.

V Nemčiji namreč starši, sorodniki, podjetja in trgovine najemajo Božičkove odposlance, da otrokom razdeljujejo darila. V Nemčiji je tovrstno obdarovanje, ko otroci darila dobijo naravnost iz rok "Božička", zadnja leta precej priljubljeno, a je prakso lani prekinila pandemija. Božički so lahko darila razdeljevali pod zelo strogimi pogoji, marsikdo pa se je obisku dobrega moža v želji po preprečevanju širjenja novega koronavirusa raje odpovedal.

Letos Božički upajo, da jim bodo razmere bolj naklonjene. A tudi če ne bodo, se svojemu širjenju prazničnega veselja ‒ pa čeprav na daljavo ‒ ne bodo odpovedali, je dejal "glavni Božiček", predsednik skupščine.