V knjižnicah je na voljo precej različnih vrst semen. (Fotografija je simbolična.) Foto: Shutterstock
V knjižnicah je na voljo precej različnih vrst semen. (Fotografija je simbolična.) Foto: Shutterstock

Ideja o knjižnici semen, kjer si člani lahko izposojajo domača, avtohtona semena, je vzniknila v novogoriški knjižnici. V treh letih je dodobra zaživela in lani so si uporabniki izposodili že približno 300 različnih vrečk semen, sta za Radio Slovenija poročala Valter Pregelj in Sabrina Mulec.

Skrbnica semen Ana Kosič je pojasnila: "Lani smo vnesli 240 različnih vrst semen. Največ je povpraševanja po raznih solatah, paradižnikih, paprikah in podobnem. Veliko imamo tudi fižola, blitve ipd. Semena nam prinesejo uporabniki tudi v krajevne knjižnice, napišejo, za kakšna semena gre, in tisto se potem v centralni knjižnici vnese v knjižnico semen."

Franka Koren skrbi za izposojo semen v ajdovski Lavričevi knjižnici. V projekt so se vključili lani, ko so sprejeli več kot 100 različnih vrst semen in z njimi napolnili več kot 500 vrečk. Izposodili so pretežen del semen: "Po naših statistikah več kot 70 odstotkov."

Semena si lahko izposodijo člani knjižnice, aplikacija deluje v povezavi s člansko izkaznico, razlaga Koren in dodaja: "Vsak uporabnik si lahko izposodi 10 vrečk naenkrat. Nato ta semena odnese domov, jih poseje, vzgoji novo rastlino in iz nje spet novo generacijo semen. Del teh semen nato spet vrne v knjižnico."

S predavanji, delavnicami in nasveti poskrbijo tudi za večje zanimanje za izposojo. Novinarja Radia Slovenija sta naletela tudi na gospoda, ki še ni vešč vrtnarjenja: "Sem slišal, da je to domače seme. Jaz se zdaj uvajam in bi rad to poskusil, imam nekaj zemlje. Včeraj sem bil na predavanju, so me navdušili in zdaj bom to delal."

K projektu knjižnic semen so letos pristopili tudi v Postojni. Knjižnica Bena Zupančiča bo z izposojo začela v drugi polovici marca. Direktor Uroš Mlinar pojasnjuje: "Organizirali bomo tudi eno predavanje, da se malo poučimo o teh temah. Drugače bomo pa pozvali ljudi, najprej uporabnike, ki jih je slabih šest tisoč, da se z dnevi zbiranja zbere neka začetna količina semen, ki bo namenjena brezplačni izmenjavi in potem tudi deljenju različnih semen med uporabniki."

Trenutno še vzpostavljajo računalniški sistem in pripravljajo ustrezen prostor za hrambo semen. Prav jim bodo prišle kar odslužene kataložne omarice.