Našel ga je pohodnik. Foto: AP
Našel ga je pohodnik. Foto: AP

Okoli tri metre visoko, odsevno stvaritev so leta 2020 po naključju prvič odkrili, ko so uradniki za divje živali s helikopterja šteli ovce v puščavi v Utahu. Kmalu po tem, ko so ga našli, je monolit skrivnostno izginil.

"Prejeli smo verodostojna poročila, da je nezakonito nameščeno strukturo neznana oseba odstranila z javnih zemljišč urada za upravljanje zemljišč," so takrat sporočili iz urada v Utahu in dodali, da je ta ni odstranil, saj naj bi šlo za zasebno lastnino, kazniva dejanja, povezana s tem, pa obravnava lokalni šerifov urad.

Istega leta so jih našli tudi v Kaliforniji, Walesu in Romuniji. Veliko monolitov se je pojavilo, a brez razlage tudi izginilo, nekatere so uničili zasebniki.

Po več letih pa se je skrivnostna struktura spet pojavila, tokrat v puščavi Nevade. Tamkajšnje odkritje je prva znana najdba monolita po letu 2020. Po besedah lasvegaške policije je eden izmed pohodnikov monolit opazil blizu vrha Gass Peak, okoli 64 kilometrov severno od Las Vegasa, poroča Guardian.

Tudi izvor njegovih predhodnikov ni bil nikoli razkrit, kar je sprožilo teorije zarote o vpletenosti Nezemljanov ali o tem, da gre zgolj za zelo dodelano potegavščino.