Tokrat se je zgodilo prvič, da sta imeli dve največji ameriški loteriji sočasno zelo visok znesek v nagradnem skladu. Foto: AP
Tokrat se je zgodilo prvič, da sta imeli dve največji ameriški loteriji sočasno zelo visok znesek v nagradnem skladu. Foto: AP

1,13 milijarde dolarjev je peta najvišja nagrada na loteriji Mega Millions v ZDA. Izžrebana je bila le ena srečka, kar pomeni, da je nekdo, ki je izbral številke 7, 11, 22, 29, 38 in dodatno 4, pobral celoten znesek.

Dobitnik se sicer še ni oglasil, po pravilih omenjene loterije pa bo lahko izbiral med dvema možnostma: ali bo vzel dobitek v enem znesku, pri čemer ga bo dobil "le" polovico (537,5 milijona ameriških dolarjev), ali pa mu bodo celoten dobitek izplačevali v obliki rente naslednjih 30 let.

Srečke za vsakotedenski žreb stanejo po dva dolarja, kupiti jih je mogoče v 45 ameriških zveznih državah, pa tudi v Portoriku, na Ameriških Deviških otokih in v Zveznem okrožju Kolumbija.

Sočasno z enim najvišjih zneskov v loteriji Mega Miilions je bil visok tudi nagradni sklad v loteriji Powerball, ki je znašal 800 milijonov ameriških dolarjev. Tokrat se je tako zgodilo prvič, da sta imeli obe največji ameriški loteriji nagradni sklad sočasno 800 milijonov ali več.

Čeprav gre za nepredstavljiv znesek, pa dobitek, kot omenjeno, ni največji. Do zdaj največji dobitek loterije Mega Milions je bil izžreban lani, ko je na Floridi kupec srečk dobil 1,6 milijarde dolarjev (malo manj kot 1,5 milijarde evrov). Srečnež je takrat želel ostati anonimen. Najvišji znesek, kadar koli izžreban v ZDA, pa je bil 2,04 milijarde v loteriji Poweball. Srečka je bila prodana v Kaliforniji novembra 2022.