Podjetje Mattel je s Hello Barbie popeljalo barbiko v 21. stoletje. Foto: AP
Podjetje Mattel je s Hello Barbie popeljalo barbiko v 21. stoletje. Foto: AP

A nova igrača sproža tudi številna vprašanja glede varnosti.

"Najboljši prijatelji radi klepetajo," je zapisano na škatli najnovejše igrače z imperija Mattel in ToyTalk. Barbika je na videz podobna svojim predhodnicam - z veliko razliko - govori. Če stisnete na njen trebuh, aktivirate mikrofon. "Barbie, kateri je tvoj najljubši film?" Ko spustite trebuh, dobite sprogramiran odgovor v manj kot sekundi.

Barbika je programirana, da se z uporabnikom pogovarja in igra igre. Sposobna je 200 izmenjav besed, kjer vam odgovarja glas 23-letne igralke Erice Lindbeck.

Mattelova igrača je ob prihodu na trg dvignila veliko prahu, saj naj bi močno ogrožala varovanje osebnih podatkov otrok. Strokovnjaki iz podjetja Bluebox Labs so opozorili, da igrača posname glas in posnetek pošlje na oblak - podobno, kot se shranjujejo fotografije na storitvi za shranjevanje vsebin iCloud - in tam se posnetek analizira. Po analizi pa se določi, kakšen odziv bo prišel od igrače.

Kot je pokazala analiza, je sam proces tvegan na določenih točkah. Na primer, aplikacija se poveže z brezžičnim omrežjem že, če samo izgovorite besedo Barbie - ne glede na to, ali je povezava varna ali ne. S tem pa uporabnik ogrozi veliko podatkov.

Prav tako so vprašljivi strežniki, ki shranjujejo in analizirajo govor. O pomanjkljivostih so opozorili tudi že odgovorne pri podjetju Mattel. Ti pa so za NBC News dejali, da se zelo trudijo pri zagotavljanju varnosti Hello Barbie: "Že zdaj smo popravili številne pomanjkljivosti, kot je odstranitev čipov SSLv3 s strežnikov.