Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po poročanju nizozemskih medijev je Gevers, sicer specialist za varnost, objavil, da mu je uspelo pravilno ugotoviti predsednikovo geslo, nakar naj bi dobil dostop do njegovih zasebnih sporočil, v njegovem imenu bi lahko tudi objavljal.

Dostop naj bi uspel pridobiti po tem, ko je v petem poskusu vtipkal geslo "maga2020", ki se je izkazalo za pravilno. "Pričakoval sem, da bom po štirih napačnih poskusih blokiran ali da bo vsaj treba podati kakšne dodatne informacije," je dejal. Geslo naj bi izhajalo iz Trumpovega slogana Make America Great Again oziroma Naredimo Ameriko spet veliko.

Pri Twitterju na drugi strani zanikajo, da bi komur koli uspelo pridobiti dostop do Trumpovega profila. "Za skupino Twitterjevih profilov, povezanih z volitvami, smo implementirali dodatne varnostne protokole," so med drugim zatrdili v izjavi.

Gevers pa poudarja, da je lahkota, s katero mu je uspelo pridobiti dostop, pokazala na to, da Trump ne uporablja nikakršnih dodatnih varnostnih protokolov – niti sistema dvojne verifikacije ne.

Ko je ugotovil, da ima dostop do profila, ga je po poročanju nizozemskih medijev zajela manjša panika, zato je poskušal stopiti v stik z njegovo ekipo, ki jo je prosil, naj ameriškega predsednika opozori, da njegov Twitterjev profil ni varen. Sprva ni dobil nobenega odgovora, dan pozneje pa je opazil, da je na profilu vklopljena dvojna verifikacija, še dva dni pozneje je v stik z njim stopila tajna služba – po poročanju medija De Volkskrant se mu je zahvalila, ker jih je opozoril na tako veliko varnostno težavo.

Raziskovalcu naj bi sicer dostop do Trumpovega profila uspelo dobiti že leta 2016, ko sta mu pri tem pomagala še dva kolega. Takrat naj bi bilo geslo ameriškega predsednika "yourefired" oziroma "odpuščen si".