Noji so zelo nežne in občutljive živali. Če začutijo, da ima obiskovalec slabe namene, se umaknejo, pravi lastnica. Foto: Reuters
Noji so zelo nežne in občutljive živali. Če začutijo, da ima obiskovalec slabe namene, se umaknejo, pravi lastnica. Foto: Reuters

"To je edini kraj na svetu, kjer se noji zares crkljajo z ljudmi," pravi Wendy Adriaens, 41-letna upraviteljica zavetišča in nekdanja poslovna ženska, ki je prejšnjo kariero opustila in ustanovila zavetišče za živali.

Pri njej zavetišče najdejo konji, osli, prašiči, psi, kokoši, race in koze, ki so bili bodisi odvzeti nevestnim lastnikom bodisi zavrženi. Ob omenjenih živalih pa skrbi tudi za devet nojev, ki jih je še kot mladičke na kmetijo sprejela, ko so jih rešili s farme nojevega mesa. Ker je mladičke sicer ogromnega ptiča ves čas crkljala in se jih dotikala, so se noji tega tako navadili, da so še danes, ko tehtajo po 175 kilogramov ali več, pravi nežni velikani.

Ko sedi na tleh na odeji, se ji približajo, se usedejo poleg nje in ji dolg vrat nežno položijo na kolena. Pernati velikani pa niso nežni le do svoje lastnice, ampak tudi do drugih obiskovalcev, zaradi česar jih je Wendy Adriaens vključila v svoj program živalske terapije.

Številni njeni ljubljenčki – na čelu s konjem, ponijem in oslom – so namreč izurjene terapevtske živali, ki pomagajo ljudem z različnimi duševnimi motnjami, depresijo, anksioznostjo in odvisnostmi. A noji so se pri terapijah izkazali še bolje kot druge živali, poudarja lastnica: "Noji so bolj občutljivi. Res se povežejo z obiskovalci, čisto vse čutijo. Če koga obdajajo negativne misli, se umaknejo."

Pred kratkim je začela obiskovalcem ponujati tudi individualne termine, ko se lahko sami pocrkljajo z nojem. Po poročanju Reutersa ena terapija stane 65 evrov in traja eno uro ali pa še manj, če se noj prej umakne.