Nepozabno plavanje na 35 metrih. Foto: Ballymore
Nepozabno plavanje na 35 metrih. Foto: Ballymore
Luksuzni stanovanjski kompleks Embassy Gardens naj bi bil končan leta 2017. Foto: Ballymore

25 metrov dolg bazen bo zgrajen med dvema 10-nadstropnima stanovanjskima blokoma, ki sta del novega, 15 milijard funtov vrednega kompleksa Embassy Gardens s pretežno luksuznimi stanovanji blizu nekdanje elektrarne Battersea na jugozahodu Londona.

Iz skupine Ballymore, ki stoji na čelu projekta, so sporočili, da bo popolnoma prosojni "nebesni bazen" brez vsakršnih opornih stebrov sploh prvi na svetu. Plavalci bodo lahko med plavanjem gledali 35 metrov navzdol, pri čemer jih bo od zunanjega sveta ločevalo zgolj 20 centimetrov stekla, poroča Guardian.

Prebivalci obeh blokov, v katerih stanejo stanovanja od 602.000 funtov naprej, se bodo lahko po napornem delovnem dnevu sprostili s plavanjem med obema zgradbama in poležavanjem ob bazenu, kjer bodo postavili še center dobrega počutja, poletni bar in rastlinjak z razgledom na Parlament, za tiste, ki se višine preveč bojijo, pa bo na voljo še notranji bazen.

Kompleks Embassy Gardens naj bi bil dokončan leta 2017, bazen pa še eno leto pozneje.

Največja norost?
"Nebesni bazen" je delo oblikovalskega biroja Arup Associates in arhitekturnega biroja HAL, pri zasnovi pa so jim pomagali še oblikovalci bazenov Reynolds. "Moja vizija nebesnega bazena je izhajala iz želje po potiskanju meja v gradbeništvu in inženirstvu; želel sem si postaviti nekaj, česar se do zdaj ni lotil še nihče," je povedal izvršni direktor Ballymora Sean Mulryan. "Izkušnja bazena bo res unikatna, imeli boste občutek, kot da sredi Londona lebdite v zraku."

Henry Pryor, nepremičninski agent za premožne stranke, je manj navdušen. Pryor je namreč načrte za bazen označil za "povsem nore", ob tem pa se sprašuje, ali obstaja dovolj ekshibicionistov, ki bi bazen sploh napolnili. "Težko z gotovostjo rečem, kaj dodatki, kot so bazeni, teniška igrišča in domače kinodvorane dodajo domu, ampak prvič lahko iskreno rečem, da čeprav občudujem arhitekta, mora biti ta absurdni dodatek prav gotovo največja napaka, na katero sem kadar koli naletel."

Bazeni - še posebej tisti na spektakularnih lokacijah - so sicer dobrodošla popestritev, s katero agenti privabljajo stranke v najnovejše luksuzne stavbe. Londonska stolpnica The Shard (Črepinja) z razgledno ploščadjo na višini 244 metrov se denimo v 52. nadstropju ponaša z najvišje ležečim bazenom v zahodni Evropi.