Božična romanca po norveško. Foto: Youtube
Božična romanca po norveško. Foto: Youtube

V skoraj 4 minute dolgem filmčku, poimenovanem "Ko je Harry srečal Božička", poklon kultni romantični komediji "Ko je Harry srečal Sally" (1989) z Billyjem Crystalom in Meg Ryan v glavnih vlogah, Harry opazi Božička, ko ta dostavlja darila njemu na dom. Vrsto let se tako redno srečujeta vsak božič in počasi stketa vez.

A Božičkov natrpani urnik paru omogoča zgolj bežna srečanja – dokler se ne obrne na norveško Posten za pomoč pri dostavljanju daril, ko lahko par končno preživi nekaj časa skupaj – in se v zadnjem prizoru tudi poljubi.

"To leto se vse vrti okoli ljubezni – pri tem želimo poudariti, da bomo leta 2022 zaznamovali 50 let od dekriminalizacije homoseksualnosti na Norveškem. Z oglasom smo želeli prikazati prilagodljivost naših ponudb – a z družbeno relevantno noto," je zapisala pošta v izjavi.

Posten zaposluje okoli 14.000 uslužbencev, ki predstavljajo eklektično mešanico starosti, spola, veroizpovedi, spolne usmeritve in etničnega izvora. "Vsi bi se morali počutiti dobrodošle, videne, slišane in vključene. Letošnji božični oglas promovira prav to," so dodali.

Odzivi na oglas so zelo pozitivni, je povedal tiskovni predstavnik pošte. Med tistimi, ki so ga javno komentirali, je tudi nekdanji ameriški veleposlanik na Danskem Rufus Gifford, ki je sicer tudi sam istospolno usmerjen. "Oh, kako obožujem Skandinavijo. Predstavljajte si, da bi ameriška pošta lansirala takšen oglas," je tvitnil.