Mural Alfreda Segatorija. Foto: Reuters
Mural Alfreda Segatorija. Foto: Reuters
Legendarni Argentinec je po srčnem zastoju umrl 25. novembra 2020 v starosti 60 let. Foto: Reuters
Legendarni Argentinec je po srčnem zastoju umrl 25. novembra 2020 v starosti 60 let. Foto: Reuters

Argentinski umetnik Alfredo Segatori je ustvaril 11 metrov visoko sliko, ki nasmejanega Maradono upodablja v dresu tamkajšnje ekipe Boca Juniors. Odet je v argentinsko zastavo, pokal, namenjen svetovnim prvakom, pa visi na uhanu. Maradona ima na glavi tudi turban, s čimer se je umetnik poklonil državi gostiteljici SP-ja 2022 – Katarju.

"Upam, da bo (slika) dosegla reprezentanco in jo motivirala za soboto," je dejal 52-letni Segatori. Mural prikazuje Maradono kot običajnega navijača, ki podpira ekipo. "Vsi si želimo, da bi tam navijal," je za Reuters povedal umetnik.

Nova slika, nameščena poleg oglasnih panojev na osrednji aveniji, prispeva k širjenju Maradonovih podob v mestu, vključno z velikansko stensko poslikavo umetnika Martina Rona na 13-nadstropni stavbi, dokončani pred enim mesecem.

Mural Martina Rona. Foto: Reuters
Mural Martina Rona. Foto: Reuters

"Maradona se odraža v vsakem otroku, vsakem mladeniču z nogometno strastjo. Pustil je pečat in vedno se ga bomo spominjali," je ob praznovanju druge obletnice smrti dejal učitelj Marcos Santucho.

Infantino: Diego je nesmrten!
Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino je na slovesnosti ob drugi obletnici smrti enega najboljših nogometašev vseh časov predlagal, da na vsakem svetovnem prvenstvu pripravijo Maradonov dan v spomin na slavnega Argentinca, ki je imel po besedah Infantina velik vpliv na razvoj nogometa.

Sorodna novica Umrl je nogometni bog Diego Maradona

"Diego je nesmrten, z nami je. Ne samo, da se mu moramo pokloniti, ampak ga moramo tudi slaviti. Želel bi, da bi si odslej na vsakem svetovnem prvenstvu vzeli en dan za spomin nanj. Zaradi njega je toliko ljudi vzljubilo naš šport," je dejal Infantino, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Sem Italijan in navijač Interja. Nisem ne Argentinec ne navijač Napolija, a treba je priznati, da je Diego večkrat spravil Inter in druge italijanske klube v jok. Vseeno pa smo ga imeli radi. Bil je velik vodja v Argentini, Južni Ameriki in po vsem svetu. Moramo ga še naprej slaviti. Čustven sem, želel bi si, da bi bil tukaj na tem svetovnem prvenstvu. Je pa v naših srcih," je še dejal Infantino, ki se je z Maradono večkrat srečal, pravi, da sta postala dobra prijatelja.

Buenos Aires sicer krasi veliko muralov legendarnega nogometaša, nekaj si jih lahko ogledate spodaj.