Akrobate čakata naslednji teden nastop na finalu evropskega prvenstva v rokometu v Stockholmu in njihov prvi nastop na uradni tekmi lige NBA, ki bo v Parizu. Foto: Dunking Devils
Akrobate čakata naslednji teden nastop na finalu evropskega prvenstva v rokometu v Stockholmu in njihov prvi nastop na uradni tekmi lige NBA, ki bo v Parizu. Foto: Dunking Devils

Kanjon Zarta ali Zarica je manj znana konglomeratna soteska reke Save, ki je nekdaj v svoji neokrnjeni obliki merila 20 kilometrov in se raztezala od Čirč in Drulovke vse do Medvod. Koritasti kanjon, ki je ponekod segal tudi do 40 metrov globoko, sta potopila jezova na reki Savi. Danes s tem imenom označujejo le 3 kilometre dolgo sotesko od Drulovke do Jame, kjer se Sava razlije v Trbojsko jezero.

Za tokratni podvig so člani akrobatske skupine postavili jeklenico v obliki črke Y, (Y-zipline), s katero so fantje poleteli visoko nad 80-metrski kanjon na Trbojskem jezeru.

"Že dolgo smo razmišljali, kako bi zipline spremenili v nekakšen katapult, in veseli smo, da nam je končno uspelo! Naš Y-zipline, ki se je raztezal čez 80-metrski kanjon, nas je katapultiral visoko v zrak in nam omogočil izvedbo norih salt," so zapisali v akrobatski skupini.

Čeprav je bil že sam spust z vrha 15-metrske rečne pečine noro adrenalinsko doživetje, so Dunking Devilsi dogodivščino še dodatno popestrili: "Za dvojno dozo zabave smo na zipline obesili tarzanko in različne pripomočke, s katerimi smo še dodatno začinili našo dogodivščino."

Zipline je izvirna domislica, ki so jo Dunking Devils zasnovali popolnoma samostojno.  Foto: Dunking Devils
Zipline je izvirna domislica, ki so jo Dunking Devils zasnovali popolnoma samostojno. Foto: Dunking Devils

Na jeklenico so med drugim obesili aluminijasto lestev, okroglo bojo za jadrnice oz. “fender sender”, kot mu pravijo, in pa velik triangel, s katerim so se lahko po ziplinu spuščali v dvojicah.

"Ker smo se prvič lotili takšnega podviga, je bila izdelava precejšen izziv, saj nismo vedeli, kako se bo zipline odzval. Postavitev ziplina, ki nam je vzela kar 3 dni, je tako zajemala veliko poskušanja in prilagajanja, dokler ni zipline deloval tako, kot smo si zamislili. V tednu, kolikor je trajal naš podvig, smo spoznali tudi prijazne prebivalce, ki so nas vneto spodbujali, prav tako pa so nam priskočili na pomoč pri sami izdelavi," je ob tem dejal član skupine Matevž Pogačar.